Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 71 Bin Kansorejen Ürüne El Koydu

Uluslararası EKOTEKS Tekstil Sempozyumu’nun bu yıl 8.si düzenlendi. Sempozyumda yapılan uyarılar ise korkutucu boyutlardaydı. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi burada yaptığı konuşmada kanserojen içerikli ürünlerin insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ettiğini dile getirdi. Tanıverdi açıklamasında son 5 yılda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimler sırasında 71 bin 316 ürüne el konulduğunu belirterek, firmalara 3 milyon TL para cezası verildiğini söyledi.

Yaptığı konuşmada bir zamanlar hazır giyim ve tekstil ürünlerinin belki konforlu olmadığını ama insan sağlığı için tehlike barındırmadığını dile getiren Tanrıverdi, artık doğal ürünlerin yerini daha çok yapay ve sentetik ürünlerin aldığını ve bu nedenle de kanserojen ve birçok zararlı maddenin insan bedeniyle teması anlamına geldiğine dikkat çekti. Aşırı kar hırsının tüketiciler için büyük zarar olduğunu dile getiren Tanrıverdi, bir çok firmanın kök boyanın yerine geçen azo boyar gibi zararlı kimyasalları izin verilen sınırın üzerinde kullandığını ve bunun da çocuklar başta olmak üzere tüm insanların sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Tanrıverdi, yerli üretimde kontrolün büyük ölçüde sağlanabildiğini ancak ithal ürünlerde tehlikenin büyük olduğunu söyledi. Kalitenin rekabetle bilikte ortaya çıktığına değinen Tanrıverdi hazır giyim ve tekstilde dünyada milyarlarca dolarlık bir pazarın söz konusu olduğunu dile getirerek, bir zamanlar rekabette sadece fiyat ve maliyet belirleyiciyken artık kalite ön plana çıktı dedi.

Editör: TE Bilisim