Gezi Parkı Davası'nda karar çıktı. Gezi Parkı Ana Davası'nda mahkeme yaşanan olaylar ile ilgisi olan 255 sanıktan 244 sanığı suçlu bularak 1 yıl ve 2 ay gibi cezalara çarptırdı. "ibadethaneyi kirletmek" Ayrıca mahkeme 2'si asistan doktor 4 sanığı, suçlu buldu ve 10'ar ay hapis cezasına davayı kapattı.​


İki doktor ile Dolmabahçe Bezm-i Alem Camii'ne sığınan göstericilerin de aralarında bulunduğu 255 sanıklı Gezi olayları davası karara bağlandı.Mahkeme tutuksuz sanıklar Murat Akıllı, Murat Gülbay, Onur Yener ver Emre Güleryüz'ün savunmalarının alınmadığını belirterek dosyalarının ayrılmasına karar verdi.

Üzerine atılı tüm suçlardan beraat eden 7 sanığın ayrı ayrı beraatlerine karar veren mahkeme, 244 sanığı ise değişik suçlardan 2 ay 15 gün ile 1 yıl 2 ay 16 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. 

Doktorlara camiyi kirletme cezası 

Asistan Doktor Sercan Yüksel ve Erenç Yasemin Dokudan'ın da aralarında bulunuğu 4 sanık hakkında "ibadethaneyi kirletme" suçundan 10 ay hapis cezası veren mahkeme, cezayı erteledi.  

"Özel işaret ve  kıyafetleri usulsüz kullanma" suçundan 3 sanığa 2'şer ay 15'er gün hapis cezasına çarptıran mahkeme, cezayı ertelemedi.

 Mahkemenin haklarında mahkumiyet kararı verdiği sanıkların işlediklerini belirttiği suçlar şöyle;

- 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet

- Görevi yaptırmamak için direnme

- Kamu malına zarar verme

- Özel kıyafetleri usulsüz kullanma

- İbadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme

Suçun niteliğine göre bazı sanıkların cezalarını erteleyen mahkeme,bazılarınınkini de adli para cezasına çevirdi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Dolmabahçe'deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'ne girilmesi olayının da aralarında bulunduğu, 1 Haziran ila 4 Ağustos 2013 tarihleri arasındaki Gezi Parkı eylemlerine yer verilmişti. İddianamede, 7'si yabancı uyruklu 255 sanığın, "2911 sayılı Toplantıve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "görevi yaptırmamak için direnme","kamu görevini usulsüz üstlenme", "kamu malına zarar verme", "özel kıyafetleri usulsüz kullanma", "suçluyu kayırma", "ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme" ve "hırsızlık" gibi suçlardan cezalandırılmaları istenmişti.

"Camide alkol alan görmedim"

Dolmabahçe Bezm-i Alem Camii'nde güvenlik görevlisi olarak çalışan Savaş Dinç duruşmadaki ifadesinde "Caminin içinde alkol alan herhangi birini görmedim. Camiinin içinde bir şeyler içen, tüketen ya da sigara içen görmedim" dedi.

Bazı sanıkların avukatları da basında çıkan camide bira kutulu fotoğrafların ya başka yerde çekildiğini ya da mizansen olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim