Katıldığı bir özel tv kanalında terör propagandası yapmakla suçlanan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi gözaltına alındı. Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin çıkarmış olduğu tutuklama kararı üzerine, geceleyin geç saatlerde ekipler, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'yi gözaltına aldılar.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, "PKK terör örgütü değildir" sözleri nedeniyle Bakırköy 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nin hakkında verdiği yakalama kararı üzerine saat 02.20 sıralarında gözaltına alındı.Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin yakalama kararı doğrultusunda gece saatlerinde Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosuna gelen polisler Elçi'yi gözaltına aldı.


Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın isteği üzerine, Bakırköy 2'nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından hakkında 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan yakalama kararı çıkarılan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Baro Başkanlığı'ndaki odasında gözaltına alınmayı bekledi. Yakalama kararı haberinin duyulması üzerine sivil toplum örgütü temsilcisi, bölge barolarının başkanları, HDP milletvekilleri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak Tahir Elçi'yi Baro Başkanlığı binasında ziyaret ederek destek verdi. Diyarbakır Barosu'na bağlı avukatlar da gece boyu binada bekleyerek Elçi'ye destek verdi.

ZIRHLI ARAÇ VE ÇEVİK KUVVET EKİPLERİ DE BARO'YA GELDİ


Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın da binada bulunduğu saat 02.00 sıralarında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri, Tahir Elçi'nin bulunduğu Baro Adli Yardım binasına geldi. Polisler, binaya çıkarak kapıda Baro Yönetim Kurulu üyelerine Sulh Ceza Hakimliği kararını tebliğ etti. Bu sırada Baro yöneticilerinin isteği üzerine sivil polisler kimliklerini göstererek mahkemenin yakalama kararını gösterdi. 
Kararın Tahir Elçi'ye götürülmesi sırasında polislerin baro binasına girmek istemesi üzerine kısa süreli gerginlik çıktı. Avukatlar Baro binasında herhangi bir arama kararı olmadığını söyleyerek, polislerin içeri girmemesini istedi. Bunun üzerine gelen polisler Tahir Elçi'yi kapıda bekledi.

ELÇİ: ÇARPICI BİR UYGULAMA 


Tahir Elçi, binada bulunan avukatların alkışları arasında polislerin yanına geldi. Elçi'nin polislerin yanına gelmesi sırasında binada bulunan avukatlar 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganı attı. Daha sonra baronun kapısına çıkan Tahir Elçi'ye görevli polisler tarafından usul gereği Bakırköy 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'nin yakalama kararı okunarak, hakları anlatıldı. Bu sırada bazı avukatlar polisleri yuhalayarak 'Şov yapmayın' diye bağırdı. 
Tahir Elçi, bir söz nedeniyle bir baro başkanının tutuklandığını belirtirken, "Türkiye'de ifade özgürlüğü ve demokrasinin geldiği boyut açısından çarpıcı bir uygulama yaşıyoruz. Bir Baro binasından Baro Başkanı ifadeleri nedeniyle tutuklanıyor şu anda" dedi. Elçi'nin gözaltına alınması sırasında yanında bulunan eşi de koluna girerek destek olmaya çalıştı. 'Tahir Elçi yalnız değildir', 'Baskılar bizi yıldıramaz' sloganları ve alkışlar eşliğinde binadan çıkarılan Elçi, daha sonra arkasına dönerek destek olmak için gelen meslektaşlarını selamladı.  Gözaltına alındıktan sonra polis aracına bindirilen Elçi, "Türkiye özgür, demokratik bir ülke midir bu manzara bunu çok iyi ortaya koydu" dedi.
Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar, Tahir Elçi'nin bu sabah uçağı ile İstanbul'a götürüleceğini kendilerinin de yola çıkacaklarını söyledi. Aktar, "Başkanımızı yalnız bırakmayacağız. Bugün Başbakan yardımcısının açıklamaları bu kararın hangi merkezden verilen talimatla alındığının bir göstergesidir. Açık biçimde talimat verilerek böyle bir kararın alındığını görüyoruz. İlk defa düşüncelerini ifade ettiği için bir Baro Başkanı hakkında yakalama kararı çıkarılıyor.Sonuna kadar onu savunmaya devam edeceğiz. O fikirleri de savunacağız, onu her yerde de savunacağız. Yarın akşam başkanımızla birlikte Diyarbakır'a dönmeyi umut ediyoruz" dedi.
Sağlık kontrolünün ardından Elçi'nin sabah saatlerinde uçakla İstanbul'a getirildi. Elçi daha sonra Bakırköy Adliyesi'ne götürüldü.

KARARIN GEREKÇESİ


Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında çıkarılan yakalama kararının gerekçesinde yurt içinde saklandığı ve tüm aramalara rağmen kendisine ulaşılamadığı belirtildi. Elçi'ye tebliğ edilen yakalama kararında, gözaltına alınma gerekçeleri ayrıntılı olarak açıklandı. Kararda Elçi'nin 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan hakkındaki soruşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacı ile yurt içinde saklandığı belirtildi. Kararda aramalara rağmen Elçi'ye ulaşılamadığı ve tebligat yapılamayacağı anlaşıldığından hakkında yakalama kararı çıkarıldığı kaydedildi. Kararda Elçi'nin yakalandığında 24 saat içerisinde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nda hazır edilerek ifadesinin alınmasına hükmedildiği belirtildi. 
Tebliğ edilen yazının son kısmında Elçi'nin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadesi alındıktan sonra tutuklanmak üzere sevk edilmesi halinde nöbetçi hakimlikçe değerlendirme yapılması belirtildi. 

Editör: TE Bilisim