Erdoğan ve Putin Enerji Zirvesi için Bakü’de Buluştu

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) '2014 Türkiye Raporu’nda Rusya ile Türkiye arasındaki yakın enerji işbirliğinden duyulan rahatsızlık dile getirilmişti. Rapora ilişkin tartışmalar devam ederken Türkiye'nin rapora yönelik itirazı da geldi. Bunlara rağmen Rusya ile Türkiye arasında en üst düzeyde buluşma gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2015 Avrupa Oyunları'nın açılış töreni için dün Bakü'ye gitti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’de törene katılacak ve ikili burada bir görüşme gerçekleştirecek.

Erdoğan-Putin görüşmesinde bölgesel siyasi konular ele alınacak. Aynı zamanda bu görüşmenin bir enerji zirvesi olması da bekleniyor. İkilinin görüşmesinde iki ana başlık var. Bunlardan biri yüzde 6'lık doğalgaz indirimi ve yeni kontratın imzalanması. Zirvede konuşulması muhtemel diğer konu ise "Türk Akımı" projesi ve bu projeye ilişkin koordinatların değerlendirilmesi. Bakü ziyaretine giden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik ediyor. Türkiye - Rusya temaslarının bu gün gerçekleşmesi ve görüşmede hem doğalgaz fiyatında yüzde 6’lık indirim yapılması konusunun sonuçlanması hem de bu ayın sonunda süresi dolacak olan BOTAŞ ile Gazprom arasında Rusya’dan alınan doğalgazla ilgili kontratın uzatılması konusunun karara bağlanması bekleniyor.

Dün bakanlarla bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Azerbaycan ve Türkmenistan’ın enerjiyle ilgili bir görüşme gerçekleştirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın düzenlediği görüşmede TANAP hakkındaki son durum masaya yatırıldı. Aynı zamanda da Türkmen gazının güzergahının da konuşulduğu öğrenildi. Toplantıda Türkmen gazının Avrupa’ya geçişi için seçenekler üzerinde durulurken bu geçisin TANAP bağlantılı yapılıp yapılamayacağı da görüşülen konular arasında yer aldı.

Azerbaycan’da Erdoğan ve Putin zirvesi ile birlikte iki ülkenin bakanları düzeyinde de gerçekleşecek olan temaslarda 'Türk Akımı' projesinin de olgunlaştırılması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim