Diyarbakır'da yaşanan İŞİD operasyonunda şehit düşen 2 polisimizin nasıl öldüğü hakkında, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından bilgi verildi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, 2 polisimizin canlı bombanın patlamasıyla şehit olduklarını açıkladı.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Ekipleri'nin dün düzenlediği 2 polis memurunun şehit olduğu, 7 IŞİD'linin öldürüldüğü, 15'sinin ise sağ yakalandığı operasyonun bilançosu açıklandı. Operasyon bittikten sonra polis tarafından 2 hücre evinde aramada 2 adet kaleşnikof, 8 tabanca, el bombası gövdeleri, patlayıcı maddeler ve mühimmatları ile örgütsel dökümanlar ele geçirildi.
İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Ekipleri'nin dün düzenlediği 2 polis memurunun şehit olduğu, 7 IŞİD'linin öldürüldüğü, 15'sinin ise sağ yakalandığı operasyonla ilgili basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, operasyonda ele geçirilen silah, patlayıcı madde, örgütsel doküman ve materyalleri ise, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Kadir Işın Spor Salonu'nda sergiledi.


CANLI BOMBA KENDİNİ PATLATMIŞ
Gazetecilere dağıtılan operasyonla ilgili basın açıklamasında ise şunlar yer aldı; ''DAEŞ terör örgütünün faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yürütülen istihbari çalışmalar esnasında örgütün terör eylemleri yapacağı şeklinde bilgiler elde edilmesi üzerine 26.10.2015 günü saat 03.20 sıralarında 17 adrese eş zamanlı operasyon düzenlenmiştir. Operasyon esnasında örgüt mensuplarının gizlenmiş oldukları bir eve giriş esnasında canlı bomba örgüt mensubunun kendisini patlatması ve süregelen çatışma esnasında 2 polis memuru şehit olmuş, 5 Emniyet mensubu yaralanmış, 2 hücre evinde çıkan silahlı çatışmada 7 örgüt mensubu ölü olarak ele geçirilmiş, 15 terör örgütü mensubu gözaltına alınmıştır. Canlı bombanın ele geçirildiği evde yapılan kimyasal incelemede, çok fazla miktarda TNT (trinitrotoluen) ve RDX (siklotrimetilen-Trinitramin) (C4, A4) bileşenleri tespit edilmiştir. Operasyon kapsamında yapılan aramalar neticesinde, 2 kaleşnikof marka silah, 8 tabanca, 1 av tüfği, 17 sağlam fünye(elektrikli kapsül), 3 adet patlamış fünye, 200 kilogram amonyum nitrat, 4 adet el bombası gövdesi, 128 adet kibrit başı eczası diye adlandırılan fünye, 3 adet EYB dış kabı, 95 metre kortex, çok sayıda örgütsel dökümanlar elegeçirilmiştir. Bölgemizde yaşayan vatandaşların huzur ve güven içinde yaşamlarını sağlamak amacıyla terörle mücadele faaliyetlerine kararlılıkla devam edilecektir."


VALİLİK: 'CANLI BOMBA' ELE GEÇİRİLDİ
Diyarbakır Valiliği, dün IŞİD'e karşı düzenlenen operasyonda bir canlı bombanın ele geçirildiğini, ayrıca evde çok sayıda bomba yapımında kullanılan malzeme bulunduğunu açıkladı. Valilik tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi; "Operayon kapsamında yapılan aramalar neticesinde, 2 kaleşnikof marka silah, 8 tabanca, 17 sağlam fünye, 3 patlamış fünye, 200 kilogram amonyum nitrat, 4 adet el bombası, 128 adet kibrit başı eczası diye adlandırılan fünye, 3 adet EYB dış kalıbı, 95 metre korteks ve çok sayıda örgütsel dokümanlar ele geçirilmiştir."


5 KİŞİNİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU 
IŞİD'e yönelik düzenlenen operasyonların ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Operasyonda öldürülen 7 kişiden 5'nin kimliği belirlendi ve bu kişilerin Bingöl nüfusuna kayıtlı olduğu ortaya çıktı. Kendisini patlatan canlı bomba ile diğer kişinin ise kimlik belirleme çalışmaları devam ediyor. Gözaltına alınanların sayısı 15'e çıkarken, bu kişiler arasında IŞİD'in bölge emiri olduğu değerlendirilen N.T. de yer alıyor.


ARALARINDA ARANAN CANLI BOMBALAR YOK 
Kimlikleri tespit edilen teröristler arasında daha önce IŞİD'in canlı bombaları olarak aranan kişilerin bulunmadığı öğrenildi. Ancak, bombayı patlatarak 2 polisin şehit olmasına neden olan ölen 2 kişinin kimliklerini belirlenme çalışmaları sürerken, aranan kişiler listesinde olup olmadıkları henüz bilinmiyor. Saldırı hazırlığında oldukları belirlenen IŞİD'lilerin ne zaman ve nerede, kimlere yönelik bir saldırı yapacakları da araştırılıyor. Polisin, eylem hazırlığında olması nedeniyle IŞİD'lilere karşı operasyon düzenlediği öğrenildi. Öldürülen IŞİD'lilerin Suriye'deki IŞİD'lilerle irtibatlı oldukları belirlenirken, birinin Rakka'da bir süre kaldığı belirtildi. Gözaltına soruşturmaları süren 15 kişi arasında 3 kadın da bulunuyor.

KOMŞULARI KONUŞTU
Huzurevleri 47'nci sokaktaki mahalle sakinleri hücre evinin önünden geçerken bazı pencerelere takılan siyah perdelerin dikkatlerin çaktığını dile getirdi. Hücre evinin hemen yanındaki bahçeli evde oturan Özen ailesi çatışma gecesi yaşadıkları korku dolu anları anlattı. Komşularından şüphelenmediğini belirten 7 çocuk babası Mehmet Özen, evde 4 kişinin bulunduğunu bunların arasında küçük yaşta bir çocuğu da gördüğünü söyledi. Hücre evinde oturanların eve taşındıktan sonra evin etrafına branda döşeyerek kapattıklarını belirten Mehmet Özen, olayı şöyle anlattı: "Branda döşenince irtibatımız kesildi. Geldikleri gün ben gidip hoşgeldiniz ben yan tarafta oturuyorum diye tanıştık. Daha sonra ben görüşemedim. Branda döşediklerinde brandayı bizim antenimizin üzerine geçirmişler televizyonumuz kanalları göstermeyince eşim onlarla görüşüyor. Hanımım onlara brandadan dolayı televizyon kanallarının çekmediğini belirtmiş onlarda hayır çekmesi lazım diyereke cevap vermiş. Hanımıma uydu anten tamircisiyle konuşacaklarını söyleyince oda konuşun demiş, tamirci brandadan kaynaklandığını söyleyince brandayı bizim antenin üzerinden çektiler. O olaydan sonra onları bir daha görmedik. Yalnız gece özellikle sesler geliyordu. Kürek, kazma, su sesi geliyordu bizde bahçeyle uğraştıklarını düşünüyorduk. O düşünceyle de pek umursamadık."


Çatışma gecesi polisin eve gelerek can güvenliklerinin olmadığını evi boşaltmaları konusunda uyarı yapıldığını belirten Mehmet Özen, "Gece 03-04 sıralarında buraya saldırdılar biz ne olduğunu anlamadık yinede saklandık. Polisler bizim eve girip bizi dışarı çıkardılar. Bizim evden karşı tarafa ateş ediyorlardı. Polis bize yan evde canlı bomba olduğunu söyledi. 9-10 kişi olduklarını söylediler. Ama sanırım bu evden 3 veya 4 kişi çıktı" dedi.


IŞİD'LİLERE BENZEMİYORLARDI SAKALLARI YOKTU
Mehmet Özen'in 18 yaşındaki kızı Seher Özen hücre evinde 3 kişi gördüğünü belirterek , "IŞİD'lilere benzemiyorlardı sakalsızlardı. Evde hiç kadın yoktu ilk taşındıklarında bir kadın gelip evi temizledi. Daha sonra o evde kadın görmedik. Onları bir kaç kez pazar arabasıyla gördüm, bizimle hiç konuşmadılar. Zaten bahçe duvarını brandayla kaplamışlardı onları göremiyorduk. Olay gecesi bahçeden birinin atladığını gördüm, koşarak gidip bir süre sonra geri geldi. Bir gün boru taşıdıklarını gördüm normal çelik kalın borular. Işıkları bile hep kapalıydı" dedi.