2012 yılı Ekim ayında Adalet sarayı binasından yarım ton uyuşturucu çalınması olayı ile ilgili olarak Diyarbakır Cumhuriyet eski Başsavcısı İlker Çetin hakkında inceleme başlatıldı. Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan inceleme sonucunda Cumhuriyet eski Başsavcısı İlker Çetin suçlu bulunursa Yargıtay'da yargılanacak. işte ayrıntılar...

Hakkaniyet Bakanlığı, Diyarbakır Adliyesi Adli Emanet deposundan 2012 senesinde 328 kilosu eroin olmak suretiyle yarım ton uyuşturucu madde çalınması vakası ile ilgili olarak devrin Cumhuriyet Başsavcısı İlker Çetin hakkında araştırma izni verdi. Meydana getirilen yakınma üstüne İlker Çetin hakkında araştırma izni veren Hakkaniyet Bakanlığı, yakınma dilekçesi ve dosyayı incelenmek suretiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Dosyanın Diyarbakır’a erişmesi üstüne Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan incelemenin devam etmiş olduğu açıklandı.

SUÇ BULUNURSA YARGITAY’DA YARGILANACAK

İnceleme kapsamında İlker Çetin’in Başsavcı olduğu dönemde adli emanet deposundan yarım ton uyuşturucu madde çalınması vakası ile ilgili olarak tüm belge ve delillerin tekrardan inceleneceği açıklandı. İnceleme sonucunda kabahat unsuru tespit edilmesi durumunda Başsavcılık Hakkaniyet Bakanlığı’na yazı yazarak İlker Çetin hakkında soruşturma izni isteyecek. Bakanlığın soruşturma izni vermesi halinde vakayla ilgili soruşturma dosyası açılarak şu anda Uşak Cumhuriyet Savcısı olan İlker Çetin’in ‘Şüpheli’ sıfatıyla ifadesi alınacak. Çetin’in ifadesinin alınması peşinden yargılama yapılmasına ilişkin kanaat oluşursa son soruşturma için dosya Hakkaniyet Bakanlığı’na gönderilecek. Hakkaniyet Bakanlığı’ndan son soruşturma için izin verilmesi durumunda soruşturmayı icra eden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddianame hazırlayacak. İddianamenin hazırlanması peşinden 1’nci derslik Cumhuriyet Savcısı İlker Çetin’in yargılanması Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’na gore Yargıtay’da yapılacak. Dosyanın yargılama aşamasına gelmesi durumunda İlker Çetin hakkında hem de yönetimsel soruşturma da yapılabileceği açıklandı.

2 KİŞİYE CEZA VERİLMİŞTİ

Diyarbakır Adliyesi’nde bulunan adli emanet deposundan 2012 yılının Ekim ayında 328 kilogram eroin, 55 kilo esrar, 97 kilo hint keneviri ile 11 bin 715 Captagon hap çalındı. Soruşturma icra eden Cumhuriyet Savcısı, hırsızlığın yaşandığı dönem Türkiye’nin en iyi korunan binalarından kabul edilen Diyarbakır Adliyesi’ndeki güvenlik skandalını da ortaya çıkardı. İddianameyi hazırlayan savcı, adalet sarayı binasının temizlik işlerini icra eden şirket şefinin kardeşi Mücahit Okay’ın adalet sarayı binasında taşeron şirket adına kaçak olarak 4 ay çalıştırıldığını; nezarethaneler, güvenlik kamerası odası, hususi yetkili hakim ve savcı katlarında adalet sarayı çalışanı benzer biçimde kolaylıkla gezdiğini ve hırsızlığın bu şahıs tarafınca yapıldığını tespit etti. 12 dosyaya ilişik uyuşturucu maddenin çalışılmış olduğu tespit edilen soruşturma sonucunda adliyede kaçak olarak çalışan Mücahit Okay ile kuzeni Burhan Okay tutuklanırken, temizlik şirketi şefi Mehmet Okay ise firar etti. Hazırlanan iddianemede hakkında soruşturma sonucu çıkarılan Mehmet Okay ile tutuklu sanıkların ‘kamu kurum ve kuruluşlarındaki eşyaları çalmak, uyuşturucu yada uyarıcı madde ticareti yapma ve sağlama’ suçlarından 20’şer yıl hapis cezasına çarptırılması istendi. Yargılamayı icra eden devrin Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi 2013 yılının Aralık ayında tutuklu sanıklar Burhan Okay ve Mücahit Okay’ı 18’er yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırırken, aynı dosyada yargılanan ve firarda bulunan adalet sarayı temizlik işlerini icra eden taşeron firmanın temizlik şefi Mehmet Okay’ın dosyasının ayrılmasına karar verdi.