Moses Fonseka'ya ait olduğu iddia edilen o belgeleri kim neden sızdırdı? Çok gizli 11 milyon belgenin içeriğinde neler var. İşte ayrıntılar.

40 yıllık saygın bir hukuk firması olduğu belirtilen Moses Fonseka'nın yaklaşık 11 milyon adet dokümanı sızdırıldı. Belgelerde, firmanın dünyanın önde gelen liderleri ve ünlülerinin aralarında bulunduğu kişi ve firmalara para aklama, vergi kaçırma gibi yöntemlerin deşifre edildiği belirtiliyor.

BBC'nin haberine göre, belgelerde yeni ve eski devlet başkanları ve başbakanlar ve bunların yakınlarının isimleri de yer alıyor.Panama belgelerinin Alman gazetesi Suddeutsche Zeitung gazetesine gönderildiği daha sonra Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu ile paylaşıldığı, BBC ve Guardian'ın bu belgeleri analiz eden 107 medya kuruluşundan biri olduğunu ancak BBC'nin bu kaynağının kimliğini bilmediği aktarıldı.

Verilerde gizli deniz aşırı şirketlerin aralarında eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi ve Suriye lideri Beşar Esad ile ilişkili bağlantılar içerdiğini aktarılırken, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın ilişkisi olan Rus bankasının işlettiği milyar dolarlık para aklama zincirinin de varlığından söz ediliyor.

 

Editör: TE Bilisim