Bir Yılda İşten Atılan Gazeteci Sayısında Rekor

Haziran ayı itibari ile son bir yılda işten çıkartılan gazeteci sayısı 339 oldu. Haziran ayı raporunu hazırlayan Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖİB) projesinin raporu açıklandı. Raporda genel seçim sonuçları nedeniyle umutlu beklentiler vardı. ancak rapor sonucunda medya mensuplarına yönelik baskı ve ötekileştirmenin devam ettiği belirtildi. Siyasetle çok fazla anılan basın sonunda büyük bir darbe yedi. Bir çok oyuncuya basın yolu ile hakaretten dava açıldı. Çok sayıda gazeteci göz altına alındı hatta tutuklananlar bile oldu. O kadar ki Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez için 1 milyon liraya sipariş edilen Mercedes otomobile milyonluk mercedes ifadesini kullanan Samanyolu TV ve Samanyolu Haber ’e 118 bin TL ceza kesildi. Buradan da basın üzerindeki baskıyı anlamak mümkün.

Aynı zamanda raporda Cumhurbaşkanının ailesinin katıldığı toplantılarda ve ziyaretlerde de sansür uygulandığı belirtildi. Uygulamanın kapsamı içerisinde Genel Kurmay Başkanlığı da bulunuyor. Raporda Seçimde adaletin en önemli göstergelerinden birinin siyasi partilere kamu iletişim araçlarında eşit süre verilmesi olduğu kaydedilerek RTÜK verilerine göre kamu yayıncısı TRT kanallarında mayıs ayı içerisinde mitinglerden yapılan canlı yayın oranları paylaşıldı. Raporda dikkat çeken ise muhalefet partilerinin toplamına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen zaman kadar bile zaman verilmemesi oldu.

Raporda ‘ötekileştirme ve nefret söylemlerinin' ülkede yaygınlaştığı vurgulanarak Türkiye Yayıncılar Birliği verisine göre bir yılda 339 gazeteci ve medya çalışanının işten atıldığı belirtildi.

Editör: TE Bilisim