Barack Obama ilk defa bir Camiyi ABD'de ziyaret etti.  ilk kez Barack Obama, Beyaz Saray’daki görevinin son yılında cami ziyareti yaparak Müslümanlar Amerika’yı güvende tutuyorlar” dedi. 


Obama, Beyaz Saray’daki görevinin son yılında, ilk kez başkan olarak ABD’de bir camiyi ziyaret etti. Ülkede son dönem Müslümanlara karşı artan nefret söylemini eleştirerek, "Müslümanlar Amerika’yı güvende tutuyorlar” dedi. İslam sözcüğünün, barış anlamına gelen “selam” kökeninden geldiğinin altını çizen Obama, "Esselamu Aleykum, barış üzerinize olsun demek. İslam bir barış dinidir” dedi.

DAHA önce başkan olarak cami ziyaret etmişliği vardı aslında ABD Başkanı Barack Obama’nın. Ancak gittiği o camilerin hepsi yurtdışındaydı. Hatta 2009 Türkiye ziyaretinde İstanbul’a geçip Sultanahmet Camii’ni de gezdiğinde, Obama’nın aslında Müslüman olduğu yönündeki komplo teorilerine inanan birçok Amerikalı, kiliseye gitme alışkanlığı pek olmayan siyah başkanı bu yüzden ağır biçimde eleştirmişti.


İşte ülkede bu yıl kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri için süren kampanya sırasında başta Cumhuriyetçi Parti’de yarışı anketlere göre önde götüren Donald Trump ve diğerlerinin IŞİD’in eylemleri nedeniyle Müslümanlara yönelik kullandıkları ayrımcı dil ve körükledikleri nefretin de etkisiyle, Obama, seneye Ocak ayında Oval Ofis’i boşaltmadan önce görev başında bir başkan sıfatıyla ABD’de de bir camiyi ziyaret etmek istedi. Ve geçen hafta önce Yahudi Soykırımı için anma töreni düzenleyen Washington’daki İsrail Büyükelçiliği’ne gidip Yahudi düşmanlığını kınadıktan sonra, yarın Washington’da katılacağı Hıristiyanların toplantısında bazı Hıristiyan grupların dünya genelinde uğradıkları şiddeti kınamadan önce, sekiz günlük hoşgörü turunun ikinci durağı olarak bir camiye gitti. Özellikle geçen aralık, California’nın San Bernardino Kenti’nde IŞİD’e bağlılık yemini etmiş Müslüman bir karı-kocanın 14 kişiyi katletmesi üzerine ülkedeki Müslümanlara yönelik ayrımcı davranışların artması sonrası da ziyaretin zamanlaması daha anlamlı geldi.

2 KANAAT ÖNDERİYLE BULUŞTU

Obama, ziyaret için Washington’a bir saat uzaklıktaki Baltimore’da, 60’larda üç Müslüman doktor tarafından kurulan ve bugün 3 bin kişilik bir cemaate hizmet veren Baltimore İslam Toplumu Camii’ni seçti. Önce camide 12  Müslüman Amerikalı kanaat önderiyle bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. Ardından içinde Kuran kursu da bulunan camide 200 kişiye uzun bir konuşma yaptı.

BİZİ GÜVENDE TUTUYORLAR

“Müslümanlar Amerika’yı güvende tutuyorlar” dedi Obama konuşmasında. “Onlar bizim polislerimiz. Onlar bizim itfaiyecilerimiz. Onlar İç Güvenlik Bakanlığı’nda çalışıyorlar” dedi. Ardından Kasım ayında IŞİD’in Paris’te gerçekleştirdiği katliamın ardından ABD’de yaşayan Müslümanların fişlenmesini ve yabancı Müslümanların ise ABD’ye girişinin geçici olarak yasaklanmasını öneren Trump gibi politikacıların Müslümanlara yönelik kullandıkları dili eleştirerek, “Müslüman Amerikalılara karşı affedilmeyecek bir siyasi retoriğin bu ülkede yeri yoktur” dedi. Ayrıca araştırmalara göre 300 milyonluk ülkede sayılarının 5-12 milyon arası olduğu düşünülen Müslüman toplumuna ABD’nin çeşitliliğine sundukları katkı için teşekkür ederek, “İlk söylemek istediğim şey, Müslüman Amerikalıların çok sık duymadıkları iki kelime: Teşekkür ederim” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE HENÜZ CEVAP YOK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, daha önce basına yaptığı açıklamada, Washington’ı ziyaret ettiğinde Türkiye’nin Washington’ın yarım saat dışında inşa ettirdiği, içinde cami de bulunan kültür merkezini Obama’yla birlikte açmak istediğini söylemişti. Ancak Beyaz Saray, Obama’nın, Mart sonunda yapılacak nükleer güvenlik zirvesine katılmak için Washington’a gelecek olan Erdoğan’a böyle bir cami ziyareti için eşlik edip etmeyeceğine dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Editör: TE Bilisim