Belçika İçişleri Bakanı, Brüksel'de meydana gelen canlı bomba olayından sonra Türkiye’deki Belçika Konsolosluğu’nda görev yapan bir polisi suçlu ilan etti.

Brüksel’deki havalimanı ve metro saldırılarının ardından istifasını veren ancak Başbakan tarafından görevde kalması istenen İçişleri Bakanı Jan Jambon, meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: ‘Polis teşkilatından ben sorumluyum. O nedenle istifamı vermiştim. Ama bu olay aslında tek bir adamın görevini yapmamasından kaynaklandı. İstanbul’da konsolosluğumuzda görevli olan ve Türklerin bombacı kardeşlerle ilgili istihbaratı paylaştığı o polis görevini savsakladı. Araştırdım 26 Haziran ile 20 Temmuz arasında bu polisin Türkiye’den bize hiçbir doğru düzgün bilgi ulaştırmadığını tespit ettim. Hakkında disiplin soruşturması başlattım. Hesabını verecek.’O polis manşetlerde

Bakanın bu sözleri sonrasında Belçika basını bahsi geçen polisin kimliğini tespit etti. Türkiye’de görev yapan polisin Sebastien Joris olduğu açıklandı. Belçika gazeteleri ‘İşte bakanın suçladığı polis’ diyerek Joris’i manşetlerine taşıdı. Polisin, meclis kürsüsünden hedef gösterilmekten çok rahatsız olduğu ve meclise gelerek kendini savunacağı belirtildi. Belçika’da polis sendikası da bakana ağır tepki gösterdi. Sendika, ‘Bir İçişleri bakanının kürsüye çıkıp polis teşkilatını yerden yere vurması kabul edilemez. Polisin görev şartları zaten ortada. Yüzde 22 düzeyine varan eleman açığımız var. Açığın olmadığı tek yerin parlamento olduğunu da herkes biliyor’ açıklaması yaptı.İşte gün gün ihmal çişleri Bakanı Jan Jambon’un açıklamalarına göre polis teşkilatı içindeki iletişimsizlik şöyle gerçekleşti:

- İbrahim El Bakraoui, 11 Haziran 2015 tarihinde Gaziantep kentinde Türkiye tarafından gözaltına alındı.
- Gözaltıyla ilgili olarak İstanbul’daki Belçikalı polis memuru 26 Haziran tarihinde bilgilendirildi.
- Memur, kendisine iletilen bilgileri üç gün sonra Brüksel’e aktardı.
- rüksel’deki terörle mücadele birimleri, Belçika’da küçük suçlardan kaydı bulunan Bakraoui hakkında İstanbul’daki memurdan bilgi istedi. Ancak Belçikalı memur, 20 Temmuz tarihine kadar Brüksel’e herhangi bir bilgi iletmedi. Bilgi geldiğinde zaten Bakraoui izini kaybettirmişti.

Beyazlı adam belli oldu

Brüksel Havalimanı güvenlik kamerasında iki bombacının yanında görülen beyaz ceketli ve şapkalı kişinin sanıldığı gibi Paris bombalarını imal eden Necim Laoushie olmadığı anlaşıldı. Belçika polisi, kameradaki kişinin Paris bombacıları arasında yer alan ancak katliam sonrası kayıplara karışan IŞİD’li Muhammed Abrini olduğunu tespit etti. Abrini, Avrupa’nın en çok aranan teröristleri listesinde 1 numaraya yerleşti.
Editör: TE Bilisim