Yıllardır Suriye'de bulunan iç karışıklıktan dolayı pek çok bölge harap oldu ve can tehlikesi bulunan 3 milyon civarı Suriyeli ülkemize göç etti. Buna göre Türkiye'de 3 milyon civarında Suriyeli vatandaşın olduğu belirtilmektedir. Bilindiği üzere Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusu geçtiğimiz seneden beri görüşülüyordu.

Önümüzdeki süreç içerisinde 7 bin Suriyeliye Türk vatandaşlığının verilmesi bekleniyor. Suriyeli vatandaşlar Türk vatandaşlığını alacakları için sevinç kutlamalarına başladılar ve sayının daha da artması isteniyor.

VATANDAŞLIK NASIL VERİLECEK

Vatandaşlık müracaatlar İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Türk vatandaşlığı başvurularında toplam 300 bin Suriyelinin 150 binin başvuru yaptığı ve bunların içerisinde 7 bin Suriyeliye Türk vatandaşlığının verileceği beklenmektedir.

Suriyeli olup Türk vatandaşlığı almak isteyenler Arapça ve Türkçe olmak üzere iki mülakata girmiş olacak bu kişiler için detaylı bir araştırma yapılacak güvenlik soruşturmaları başlatılacak ve 7 - 8 ay gibi bir süreç içerisinde vatandaşlıklarının verilmesi beklenmektedir.

30 BİN SURİYELİYE VATANDAŞLIK VERİLEBİLİR

Buna göre ilk aşamada 7 bin Suriyelinin araştırıldıktan sonra Türk vatandaşlığına alınması ve süreçte olumlu etkinin görülmesinden sonra vatandaşlığa alınan Suriyeli sayısının 30 bine kadar yükselmesi beklenmektedir. Türk vatandaşlığına alınan Suriyeliler 1 sene boyunca oy kullanamayacak ve 1 seneden sonra oy kullanmaya başlayabilecektir. Suriyelilerin vatandaşlık alması hakkında gelişmeler yaşandıkça duyurular gelecektir.

SURİYELİLERE TÜRK VATANDAŞLIĞI VERİLMESİ DETAYLARI

Editör: TE Bilisim