Zonguldak'ta başlatılan sahte rapor operasyonunda Engellilere ve Madencilere 500 TL'ye sahte raporlar veren örgüt üyeleri için 25 yıl hapis istemi.



Zonguldak'ta iş akitleri feshedilen bazı madencilerin geçmişe dönük usulsüz sağlık raporu alarak işe geri dönmelerini sağladıkları, bazı vatandaşlara da engellilik oranlarını yüksek gösteren sahte raporlar düzenlettikleri iddia edilen suç örgütüne yönelik iddianame, Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Zonguldak'ta, 19 Ocak'ta, "sahte ve usulsüz sağlık kurulu raporu" düzenlediği ileri sürülen suç örgütüne yönelik operasyonun ardından hazırlanan iddianamede, 7'si tutuklu 36 şüpheli hakkında, "suç örgütü kurma", "rüşvet", "görevi kötüye kullanma", "resmi belgede sahtecilik" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçundan 5 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istendi. 

İddianamede, tutuklu sanıklardan engelli A.Ö'nün elebaşılığında kurulan suç örgütünün kamu kurumlarındaki bazı görevlilere rüşvet vererek özellikle Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan işçilere usulsüz doktor raporu aldıkları, bu şekilde görev yerlerinin değişiminin sağlandığı, engelli maaşının alınması ve engelli vergi indiriminden faydalanılması konularında bu raporların kullanıldığı, bu şekilde kamu kurumunun zarara uğratıldığı belirtildi.

"SAHTE RAPORLARLA DAİMİ KADRO GEÇİŞLERİ SAĞLANDI"
Şüphelilerin usulsüz rapor almak amacıyla suç örgütü elebaşı ve yöneticilerine para verdiği ifade edilen iddianamede, "Örgüt lideri olduğu öne sürülen A.Ö'nün, TTK ve hastanelerdeki irtibatları sayesinde kurumda çalışan ve işe gelmeme dolayısıyla iş akitleri feshedilen şahıslara para karşılığında geriye dönük olarak rapor alınarak tekrar işe girmelerinin sağlandığı, TTK'da çalışan işçilere daha önce geçirmiş oldukları iş kazası nedeniyle hiçbir hastalıkları olmamasına rağmen para karşılığında istirahat raporu aldırıldığı, işçilerin para karşılığında rapor aldırarak iş yerlerindeki iş değişikliği ve daimi kadrosuna geçişlerinin sağlandığı" ifadesine yer verildi. İddianamede, suç örgütünün bazı şahıslara da para karşılığında belirli oranlarda engelli raporu aldırarak vergi muafiyetinden yararlandırılması, devletten maaş almaları ve engelli statüsünden işe girmelerinin sağlanması gibi yöntemleri kullandıkları aktarıldı. 

"RÜŞVET ÇAY OCAĞINDA TESLİM EDİLMİŞ" 
A.Ö'nün, usulsüz rapor işlemleri için ilgili şahıslardan, 500 lira ile 15 bin lira arası para aldığı ve bu paralardan kamu görevlilerine rüşvet verdiği vurgulanan iddianamede, şunlar kaydedildi: "Bu şahısların rüşvet verecekleri doktorun ve kamu görevlilerinin hastanelerde bulunan odalarına girerek bu işlemleri yaptıkları, kendi aralarında yapmış oldukları telefon görüşmelerinde de vermiş oldukları rüşvet miktarları konusunda görüştükleri belirlenmiştir. Ayrıca görevlilerimizce yapılan teknik araçlarla izleme tutanaklarından da şüpheliler H.T. ve T.A, A.Ö. ile görüştükten sonra rapor alacak şahıslarla hastaneye gitmişlerdir. Öncesinde tek başlarına doktorun odasına girdikleri sonra dışarı çıkarak rapor alacak şahsı içeri soktukları, yine hastanede çalışan bazı kamu görevlileri vasıtasıyla sahte olarak düzenlenen raporları alarak A.Ö'nün ortaklığını yaptığı çay ocağında bu şahıslara para karşılığında teslim ettikleri belirlenmiştir."

TTK Karadon Müessese Müdürlüğünde çalışan bazı işçilerin iş yeri değişikliği yapmak için sahte rapor almak amacıyla A.Ö. ile görüştükleri belirtilen iddianamede, şüphelinin işlemi yapmak için TTK Karadon Müessese Müdürlüğünde çalışan H.D.S. ve E.T'ye rüşvet vererek iş kazası sebebiyle Atatürk Devlet Hastanesine sevkini sağlattırdığı bilgisine yer verildi. 

"ENGELLİLİK ORANI İÇİN AYAKKABI NUMARASINI SORMUŞLAR" 
İddianamede, A.Ö'nün teknik takibe takılmamak için ilgili kişinin ihtiyaç duyduğu engellilik oranını "ayakkabı numarasını" sorarak öğrendiği ifade edildi. Sahte sağlık raporları kapsamında TTK'daki işçiler S.A, R.T, S.T, E.E, T.K, V.B, T.M, İ.M, Y.G, A.Ö, S.B, V.Ö, E.A, R.C. ve H.K'nın 2013-2016 dönemi içerisinde neden oldukları zararın 1 milyon 709 bin 13 lira olduğu aktarılan iddianamede, raporları alan şüphelilerin olayları doğruladıkları kaydedildi. İddianamede, suç örgütü elebaşı olduğu iddia edilen A.Ö, doktorlar Z.Y. ve İ.G, TTK'da çalışan şube müdürü doktor O.O'nun da aralarında yer aldığı 36 şüphelinin, "suç örgütü kurma", "rüşvet", "görevi kötüye kullanma", "resmi belgede sahtecilik" ve "nitelikli dolandırıcılık suçundan 5 ile 25 yıl arasında değişen oranda hapisle cezalandırılması, her şüphelinin meslek veya sanatlarının icrasının yasaklanması talep edildi. 

Zonguldak'ta, 19 Ocak'ta düzenlenen operasyonda, doktorlar, TTK'da çalışan şube müdürü ve hastane çalışanları, örgüt elebaşı olduğu öne sürülen engelli kişi ve suça aracılık eden 9 kişiyle, konuyla ilgili ifadeye çağrılan 60 kişiden 16'sı gözaltına alınmıştı. Zanlıların, "Sahte ve usulsüz sağlık kurulu raporu" düzenleyerek TTK'da iş kazasında yaralanan madencilerle bazı vatandaşların engellilik oranlarını yükselttiği, emeklilik için yaş sınırını bekleyenlerin de erken emekli olmalarını sağladıkları iddia edilmişti.
Editör: TE Bilisim