Türkiye'de yaşanan döviz artışlarıyla birlikte yaşanan sıfır arabalardaki yüksek artışlar için,  Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, ikinci el otoya yönelen vatandaşı uyardı.

Vatandaşların almak istedikleri vasıtanın plakasını sorgulatarak geçmişte herhangi bir hasar kaydı olup olmadığını öğrenmek istedikleri Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi'nin (TRAMER) vatandaşları yanılttığını ileri süren Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, "TRAMER Türkiye'de başlı başına bir sorun. Arabaların pert olması, kilometreleri de bir problem. Çünkü TRAMER'den alınan bilgilerin bir çoğu doğru değil. Pert olan araçların TRAMER'e işlenmediği, kaza yapmamış araçların kaza yapmış gibi göründüğü ya da bir arabanın 25-30 defa kaza yapmış olduğunu mesaj yoluyla iddia ediyorlar. Verdikleri bilginin altına da 'Verdiğimiz bilgi tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Ticari ve yasal olarak bir hüküm taşımamaktadır' yazıyor.  Hem vatandaşın 4 lirasını alarak bilgi veriyorsunuz, arkasından da söylüyorsunuz ki 'Verdiğimiz bilgi doğru olamayabilir'. Vatandaş kaza yaptığında aracını dışarıda herhangi bir tamircide yaptırıyor. Dolayısıyla sigorta aracılığıyla yaptırmadığı için TRAMER işlenmiyor. Araç sigortadan yaptırılsa bile TRAMER onu 6-8 ay sonra işliyor. TRAMER kaydı girilirken bir şasi ya da motor numarasındaki yanlışlık kayıtlar üzerinde diğer bir vasıtanın hasarlı ya da pert görünmesine neden oluyor" dedi. 

"PLAKA SORGULAMA UYGULAMASI KALDIRILMALI"

Plakadan sorgulamanın kapatılması konusunda defalarca girişimde bulunduklarını anlatan Yanık, "Çünkü plaka sürekli değişebiliyor. Motor ve şasi numaraları aleni olarak sorgulanabilmelidir. Tüm vatandaşları uyarıyorum; TRAMER'deki bilgiler kesinlikle sağlıklı değildir. Vatandaşlar almak istediği vasıtayı müstakil ekspertiz kuruluşlarına götürerek durumunu öğrenmelidirler. Pert vasıtayı trafiğe salan bir zihniyet size ne kadar doğru bilgi verebilir ki?" diye sordu.

"YURTDIŞINDAN VEKALETLE ARAÇ ALANLAR YANIYOR" 

Vekalet yöntemiyle usulsüz olarak Türkiye'ye binlerce vasıtanın getirildiğini ve bunu getirenlerin ve kullananların ağır yükümlülükler altına gireceğini ifade eden Yanık, 

"Son zamanlarda vatan dışında ağırbaşlı anlamda ikinci el vasıta getiriliyor. Yaptığımız araştırmalara göre bizim tahminimiz Türkiye'ye ikinci el 3 bin vasıta usulsüz şekilde sokulmuş. Bunlarla ilgili yetkilileri uyardık. Vekalet yoluyla vatandaşlarımız kandırılıyor. Yurt dışından bu şekilde getirilen araçlar gümrük kanununa muhalefet edilerek getirilen araçlardır. Haksız rekabet ortamı doğuyor. Ayrıca emniyet açısından da bu araçların terör olaylarında kullanılabileceği konusunda uyarılarda bulunduk. Vatandaşlarımızı vatan dışından vekalet yoluyla getirilen vasıtaları kesinlikle almamaları konusunda uyarıyoruz. Hem paralarından hem de mallarından oldukları gibi haklarında gümrük kanununa muhalefet konusundan da işlem yapılıyor. Bursa'da gümrük müdürlüğünün ele geçirdiği yaklaşık 30 vasıta mevcut. Emniyetimiz de bu vasıtaları toplamaya devam ediyor. Rutin çevirme ve aramalarda durdurulan yabancı vasıtanın ruhsat sahibi değilseniz vasıtanız bağlanır. Kanun çerçevesinde getirilen vasıtaları ya ruhsat sahibi ya da birinci dereceden akrabalar kullanabilir. Vekalet yoluyla vasıta kullanılamaz. Bu yasa yeni çıkmadı. Kanundaki bir değişiklik şudur; önceden vatan dışından getirilen araçlar 6 ay Türkiye'de gezebiliyordu, şimdi bu süre 2 seneye çıkarıldı. Bunun dışında getirme, ithal etme ve kullanma usulünde hiçbir değişiklik yok. Türkiye'de vekalet ile otomobil kullanma diye bir şey yok. Devlet bu konuya el attı. Bu konu böyle devam ederse ulusal sermayemiz vatan dışına kandırılma yoluyla aktarılmış oluyor. Bana göre Türkiye'ye bu yolla getirilmiş 3 bini aşkın vasıta mevcut. Bunun önüne geçilmezse 10 bini de aşabilir. Devletin yetkili kurumları da vatan dışından vekaletle vasıta getirilip Türkiye'de kullanılamayacağı konusunda resmi açıklamada bulunmalıdır" dedi.