Her yıl olduğu gibi bu yılda 17 Agustos depremi yine üzüntü ile hatırlandı.17 Ağustos Marmara Depreminde yakınlarını ve sevdiklerini kaybedenler o günleri hatırlarken göz yaşları sel oldu.

17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıldönümünde Kocaeli'nin Gölcük ve Yalova'da anma törenleri düzenlendi. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, "Biz depremi 16 yıl önce yaşadığımızda büyük bir bedel ödedik. Ağır bir fatura karşımız çıktı. Çünkü hazırlıksız idik. Depremi hiçte hazırlıklı olarak karşılamadık. Deprem bilinciyle bütünleşmemiştik, o nedenle faturası ağır oldu." diye konuştu.

Kocaeli'nin Gölcük ilçesi halkı, anma töreninde, geçen yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak kabul edilen, merkez üssü Gölcük olan ve gece 03.02'de meydana gelen 7,4 şiddetindeki 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'ni adeta yeniden yaşadı. Bazıları gözyaşlarına hakim olamazken, bazıları da birbirlerine sarılarak teselli bulmaya çalıştı.

16 YIL SONRA: ACİL GEÇİŞ YOLLARI OTOPARK OLDU

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 16'ncı yıl dönümünde depremin merkez üssü Gölcük'ün Kavaklı Sahili'nde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu kapsamda, sahilde deprem anıtının bulunduğu alanda düzenlenen anma törenine; Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve depremzedeler katıldı. Depremin meydana geldiği saat olan 03.02'de anıta çelenk konuldu, denize karanfiller atıldı ve dua okundu.

'DEPREME HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK, FATURASI AĞIR OLDU'

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, yaptığı konuşmada, depreme hazırlıksız yakalandıklarını söyledi. Bu sebeple ağır bedeller ödediklerini belirten Ellibeş, şunları kaydetti: "Depremi hep beraber asrın felaketi olarak burada yaşadık. Marmara bölgesinin önemli bir kısmını kapsayan bir deprem. Ama merkez üssü Gölcük'tü. Ama biz çok farklı yaşadık. Birçok insanımız deprem şehidi oldu. 6 bin civarında insanımız. Her birine Allah'tan rahmet diliyoruz. Geride kalanlara başsağlığı dileklerimizi bir kez daha iletiyoruz. Biz depremi 16 yıl önce yaşadığımızda büyük bir bedel ödedik. Ağır bir fatura karşımız çıktı. Çünkü hazırlıksız idik. Depremi hiçte hazırlıklı olarak karşılamadık. Deprem bilinciyle bütünleşmemiştik, o nedenle faturası ağır oldu. İşte biz o günden bugüne yeniden Gölcük'ü oluştururken, yeniden yapılandırırken alacağımız dersi alarak bugüne kadar Gölcük'ü yeniden oluşturmanın gayreti içerisinde olduk. Bugün itibariyle depreme daha hazırlıklı ve bilinçli olarak yaşantımızı sürdürüyoruz. 16 yıldır bu etkinliğini düzenliyoruz deprem bilincini taptaze tutmak bu gerçekten yola çıkararak alınması gerekenlerin alınması yolunda bir farkındalık oluşturulmasını istiyoruz."

GÖZYAŞLARINI TUTAMADILAR

Anma töreninde gözyaşlarına boğulan bir kadın, "Kızımı kaybettim. Aynı acıları tekrar yaşıyorum çok kötüyüm." dedi. Depremzede Necla Sarı da "Yeğenim benim evimdeydi. Orada kaybettim. 17 yaşındaydı. Dünyalar tatlısıydı. Bunun gibi binlerce. Aynı acıyı tekrar yaşıyoruz." şeklinde duygularını dile getirdi.

Buket Fidan isimli şahıs da depremi birebir yaşadığını ve enkazdan çıktığını belirterek, şu uyarıda bulundu: "99 depremini birebir yaşadım. Enkazdan çıktım. Denetimler iyi olsun. Bir daha canlar yanmasın. Biz işini iyi yapmayanların kurbanı olduk."

Depremde kızını kaybeden Emine Cebeci de gözyaşlarını tutamadı, bir yakınına sarılarak teselli bulmaya çalıştı. Cebeci, "Ne söyleyebilirim ki? 16 sene de geçse aynı değişen bir şey yok. İnsan evlat acısını 30 senede geçse unutur mu? Ya da hafifletebilir mi? Hafiflemiyor. Aynı acı, aynı özlemle devam ediyor. Tek dileğimiz başkaları yaşamasın, tedbirler alınsın. Onları istiyoruz." şeklinde konuştu.

Fatma Balaban ise şunları ifade etti: "Yüreklerimizde acılar hep aynı. Onlar gitti tamam da bundan sonra aynı şeyler yeniden yaşanacak. Bunlar olmasın, bunlar için tedbir alınsın. Gidenleri geri getiremeyiz ama deprem gerçeğiyle yaşamak zorundayız. Bundan sonra bilinçlenelim."(cihan)

YALOVALILAR DEPREME KURBAN VERDİKLERİ YAKINLARI İÇİN DUA ETTİLER

YALOVA’da 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 16’ncı yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenlendi. Törende depremde ölenler dualarla anıldı.

Depremde hayatını kaybedenler için 17 Ağustos Parkı’nda bulunan Deprem Anıtı’nda anma töreni düzenlendi. 2 bin 504 kişinin hayatını kaybettiği, 10 bin 201 bina ve işyerinin yıkıldığı Yalova’da bu yıl düzenlenen törene Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Yalova Emniyet Müdürü Mehmet Ali Süvari ile parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Aradan geçen 16 yıla rağmen acılar yürekleri dağlarken vatandaşlar o büyük afetin simgesi olan Deprem Anıtı’na akın ederek anıtı çiçeklerle donattı.

Program Yalova Belediyesi’nin sessiz yürüyüşüyle başladı. Yalova Meydanı’ndan hareket eden Yalovalılar, Gazipaşa Caddesi’nden üzerinden Deprem Anıtı’na yürüdü. Yürüyüş ardından anıtın önünde saygı duruşunda bulunuldu. Anıtta yakınlarını kaybedenler dualar okudu. Büyük felakette yaşamlarını yitirinlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer bloklara çiçek koyan Yalovalılar, deprem döneminde çekilen fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Anma programında İl Müftülüğü görevlileri Kuran-ı Kerim ve ilahiler okudu. Saatler 03.02’yi gösterdiğinde etkinliğe katılanlar depremde hayatını kaybedenler için dua okudu.

ESKİŞEHİR 17 AĞUSTOS’A DEPREMLE UYANDI

Eskişehir’de sabah saat 07.40 sıralarında meydana gelen 2.9’luk deprem şehir merkezinde hissedildi. 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, Sabah saat 7.40 sıralarında merkez üssü Odunpazarı Bölgesi olduğu öğrenilen 2.9’luk deprem şehir merkezinde hissedildi. Diğer yandan depremin 5.2 kilometre derinlikte meydana geldiği öğrenildi. 17 Ağustos 1999 yılında 23 bin 781 kişinin hayatını kaybettiği 7.5 büyüklüğündeki depremin yıl dönümünde Eskişehir’de yaşayan vatandaşlar depremle uyandı. Özellikle işe gitmek için uyanmış olan vatandaşlar depremi hissetti. (İHA)

DAĞCILAR DEPREMDE ÖLENLERİ ULUDAĞ'IN ZİRVESİNDE ANDILAR

Bursalı dağcılar, Osmangazi Dağcılık Arama Kurtarma Spor Kulübü'nün düzenlediği "17 Ağustos Depremini Anma” tırmanışında hayatını kaybeden deprem şehitlerini 2543 metre yükseklikte andı. 

Bu yıl 4'ncüsü düzenlenen etkinliğe diğer dağcılık kulüpleri de destek verdi. Hafta sonu gerçekleşen faaliyete yaklaşık 20 kişi katılırken, Oteller bölgesinden 4 saat süren yürüyüşün ardından Marmara Bölgesi’nin 2 bin 543 metreyle en yüksek noktası olan Uludağ Büyük Zirve Göller Bölgesi'ne kamp atıldı.

Ertesi gün saat 10’da zirveye tırmanan dağcılar, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından depremde vefat edenler için dua etti. Dağcılar zirve defterine “Depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Daha bilinçli ve duyarlı toplum olmak adına 17 Ağustos depremini unutmayacağız ve unutturmayacağız” notunu yazarak etkinliği tamamladılar.

DEPREMİN SİMGESİ OLAN FOTOĞRAFIN KAHRAMANLARI O ANI ANLATTI

17 Ağustos Marmara Depreminin olduğu anlarda oturduğu bina çöken ve altında bulunan fırının patlaması ile birlikte alevler içerisinde kalan apartmanda annesi, babası ve kardeşini kaybeden İrfan Erdem'in o anını gösteren fotoğraf depremin simgesi olmuştu. O fotoğrafta yer alan İrfan Erdem ve Ak Parti Yalova eski Milletvekili Temel Coşkun o anı anlattı.

17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depreminde Fatih Caddesi üzerinde bulunan Yıldız Ayral Apartmanı çökmüş ve binada oturan İrfan Erdem, annesi Vildan, babası Necmi ve kardeşi İpek Erdem'i deprem de kaybetmişti. Binanın altında bulunan fırının patlaması ile alev alan binadan tek sağ çıkabilen kişi olan İrfan Erdem'in o anı ise Yalovalı fotoğrafçı Cengiz Kasapoğlu tarafından fotoğraflanmıştı. Fotoğraf depremi anlatan en çarpıcı fotoğraf olarak 17 Ağustos'un simgesi olmuş ve bir çok gazete ve televizyonda günlerce kendisine yer bulmuştu. O fotoğrafın kahramanı olan İrfan Erdem ve Ak Parti Yalova eski Milletvekili Temel Coşkun 16 yıl aradan sonra o anı anlattılar.

"O Anı Dünkü Gibi Hatırlıyorum"

İrfan Erdem o anı dünkü gibi hatırladığını söyleyerek, "Deprem anında evimiz yıkıldı. Annem, babam ve kız kardeşim enkaz altında kaldı. Onları kaybettim. Uzun süre onların cenazelerine ulaşamadık. Çok kötüydü. Daha dünmüşçesine aklımda" dedi.

Ak Parti Yalova eski Milletvekili olan Temel Coşkun ise, "Bu fotoğrafı gördüğümde, o geceyi yeniden bütün hücrelerimle yaşıyorum. İrfanların bina çökmüştü ve bir patlama oldu. Yangın çıktı. İrfan annesi, babası ve kardeşini bu binada kaybetti. O yangın benim yüreğimde halen yanar" diye konuştu.(İHA)

Editör: TE Bilisim