İçişleri Bakanlığına Çarşı ve Mahalle Bekçisi olarak görev yapan görevlilerin özlük haklarını, günlük çalışma saatlerini ve çalıştıkları süreleri aktarıyoruz.

İşin olsa ekibi olarak kamuda görev yapan personellerin özlük haklarını aktarmaya devam ediyoruz. Buna göre bu yazımızda son yıllarda ihtiyaç haline geldiği için yeniden alınmaya başlanan Çarşı ve Mahalle Bekçi kadrosunu ele alacağız. Buna göre Çarşı ve Mahalle Bekçileri hangi mevzuata göre görev yaparlar;

BEKÇİ ADAYLARININ İŞE BAŞLAMASI VE ÇALIŞMA ŞARTLARI

Mahalle Bekçileri Resmi Gazetede yayımlanan sınav yönetmeliğine göre göreve alınırlar. Alımlara başvuru yapacak olan adayların T.C. vatandaşı olmaları, ilk okul bitirmiş olmaları ve askerliğini bitirmiş olmaları ayrıca yaş olarak 18 ile 31 yaş aralığında ve 31 yaşından gün almamış olmaları gerekiyor.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosunda bulunan Çarşı ve Mahalle Bekçileri alımları Polis Akademisi Başkanlığı tarafından yapılmakta.

ÇALIŞMA SAATLERİ NEDİR?

Çarşı ve Mahalle Bekçileri, genellikle vardiya düzeninde görev yaparlar. Bu vardiya düzenlemesi, 24 saat boyunca sürekli bir güvenlik hizmetinin sağlanmasını amaçlar. Belirli bir bölge veya mahalledeki güvenliğin devamlılığını sağlamak adına vardiyalı sistem, bekçilerin etkin bir şekilde görevlerini yerine getirmelerine olanak tanır.

Mahalle Bekçilerin çalışma yönetmeliğinde madde 2 de genel olarak güneşin batışı saatinden doğuşuna kadar vazife olarak görürler, bu çalışma saatlerinin tespitinde meslek amirlerinin mütalaası alınarak mülkiye amirince ikişer aylık tespit edilir.

Aynı yönetmelik hükümlerinde gündüz çalışanlara fazla mesai ücreti ödenir. Fazla çalışma ücretleri bodroda yansıtılarak ay sonlarında aylık maaş ile birlikte ödenir.

İŞİN OLSA