Dün akşam saatlerinde Kanun Hükmünde Kararnameler ile yapılan açıklama doğrultusunda Ziraat Bankası, Halk Bankası, Posta Telgraf Teşkilatı (PTT) ve Türk Hava Yolları (THY)'nin kamuya ait olan hisselerininin Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketine devir edildiği duyuruldu. Peki varlık fonu nedir? Bu kamu kurumları özeleştirildi mi? Özelleştirildiyse hangi şirket ne kadara satın aldı? Varlık fonunun amacı nedir? Kamuya ait olan hisseleri neden varlık fonuna devir edildi?

Kamu Kurumları Nere Devir Edildi

Kanun Hükmünde Kararnameler ile yanlızca Ziraat Bankası, Halk Bankası, Posta Telgraf Teşkilatı (PTT) ve Türk Hava Yolları (THY) kurumları Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketine devir edilmedi. Bu kurumlardan hariç olarak, Türkiye Petroller, BOTAŞ, Türksat Anonim Şirketi, Çaykur, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketinin kamuya ait olan hisseleri de varlık fonuna devir edildi.

Varlık fonu Başbakanlığa bağlı olarak 2016 yılında 50 milyon bütçe ile kuruldu. KHK kararları ile varlık fonuna devir edilen kamu kurumlarında her hangi bir zarar ya da kaybın olmayacağı gibi varlık fonu aracılığı ile ekonomiye katkı sağlaması beklenmektedir. Kamu kurumlarına ait olan bütçeler varlık fonu anonim şirketi aracılığı ile pek çok yatırım alanında değerlendirilebilecek ve bu sayede ekonomiye katkı sağlanacak.