Üç haftadır kapalı olan Yunanistan Bankaları yeni haftanın başlaması ile dün yeniden hizmet vermeye başladı. Bankalar Sermaye kontrolleri kapsamında 29 Haziran’dan bu yana kapalıydı. İşte ayrıntılar…

Yunanistan geçtiğimiz hafta Euro Bölgesi ülkeleriyle reform karşılığı mali yardım müzakerelerinde anlaşma sağlamıştı. Bunun üzerine ülke dışında ve içinde güven artırıcı adımlar atıldı. İlk olarak restoran gıdaları ve toplu taşıma alanında katma değer vergisini arttıran Yunanistan daha sonra da bankaları açtı.

 

Dün sabah erken saatlerden itibaren Yunanistan’ın bir çok kentinde bankaların önünde kuyruk oluşturan Yunanlıların kapıların açılmasının ardından içeriye hücum etmesi nedeniyle tüm şubelerde büyük yoğunluk yaşandı. Hala vatandaşların ATM ve Banka gişelerinden 60 Euro çekme hakkı bulunuyor ancak vatandaşlar günlük para çekme haklarını haftalık olarak kullanabilecek. Yani hesabından günlük 60 Euro’yu bir hafta boyunca çekmeyenler bunu tek seferde 420 Euro olarak çekebilecek. Yedi günde parayı çekmeyenler bu hakkını yitirecek. Haftalık ve günlük para çekme limiti her hafta aynı şekilde yenilenmeye devam edecek. Mevduat hesaplarından banka aracılığıyla vergi borcunun taksiti ödenebilecek. Şimdilik Yunanistan bankalarından Yeni banka hesabı ya da yeni cari hesap açmak, var olan hesaplara yeni isim eklemek veya uzun zaman işlem görmemiş hesapları devreye sokmak mümkün değil. Sadece maaş almak isteyenler yeni hesap açtırabilecek. 

Editör: TE Bilisim