Yılbaşından Bu Yana Yabancılara Satılan Şirket Sayısı Rekora Ulaştı

2015 yılı içerisinde Yatırımcılar tarafından Gerçekleştirilen Satın Alım ve satma işlemlerinin toplam değeri 4 Milyar Dolar ( yani 11 Milyar TL ) a ulaştığı düşünülüyor. Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler İfadelerine göre 2015 yılı başından beri Yabancı yarıtımcıların sayısı 40 a ulaştığı yönünde.

Mustafa Yağmur Bugün gazatesinde haberine göre, son 4 ayda Türk Lirası karşısıda dolar epey yükseldi ve bu sebeple bir ok firma ödeme güçlüğüne girdi. Bir özl sektörün 2014 yılında borcu 83 milyar iken 2014 sonu itibari ile 1 tirilyon 31 kilyar liraya ulaştı.Yani 202 Mil yar dolar açığı bulunan reel sektör hızla yükselen dolar yüzünden borcunu çevirmekte eper zorlanacak.

Yükselen dolar sebebi ile batan Şirket Sayısı gittikçe artıyor. Türkiyede bulunan bir çok firma Şirketine yabancı ortak aldı veya şirketinin tamamını Yabancılara sattı. Alman Delivery Hero firması Türkiyede yemek sepetini satın aldı. Yıldız holding'in bu güne kadar topladığı markalar arasında olan Ak Gıda'yı ise Fıransızloctalis satın aldı. Fransız Essilor Merve Optik'e Suudi Arabistan'ının en büyük grYatırım'ın % 30,7 'lik hissesi Katarlı Mayhoola Fonu'na satıldı.

Son Bir yıl içinde VİKO'nun %90 ı Panasonic tarafından satın alındı. Yörsan'ın & 80 i Abraaj Grubu tarafından alındı.Arzum'un %49 hissesi SDA İnternational'a satıldı. Kükler Gıda'nın %50 si Japon Ajinotomo tarafından satın alındı. Oltak Gıda, Forerro grubuna satıldı.

Türkiyede bulunana firmalar Yabancı firmalara daha fazla satış yapabilirler. Defacto, Ak Gıda ve Söke Un'un satılmasına aracılık eden Ünlü Co Yönetim kurulu başkanı Mahmut Ünlü, Geride bırakılan iki seçim, yaşanan politik gerginlikler ve jeopolitik gelişmeler ikilimi altında geçen bir yılda yatırımcılar genel olarak Bekle ve Gör politikasını izlediler. 2015 yılında daha çok değişik bekleniyorç Yani daha fazla alım ve satım işlemi bekliyoruz diye dile getirdi.

Büyük firmalar borç almak yerine satmayı tercih ediyorlar. Bu konu hakkında bişeyler söyleyen Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Başkanı Doçent Doktor Osman Nuri Aras şöyl dile getirdi; Satış yapan Türk firmalarının, borç almak yerine satış yapılası o firmanın vehaletini göstermektedir. Bu satan şirketin borç sorunu yaşadığını ve bu sorunun çözümlemek için bazı firmalarını satmak zorunda kalıyorlar. Bu durum ekonomi yönünden kötü gittiğine işret vermektedir. Muhtemelen firmasını satan şirketler bu duruma bakılırsa ülkeden kaçış yolu anlamına geliyor. Yerli firmalarımızı satın alan Yabancı firmalar,, yılların birikimini satın alarak adeta hazıra konmaktadır. Diye ifadelerini belirtti.

Editör: TE Bilisim