Vakıfbank büyümek adına düğmeye bastı. Bu ay içinde 9 yeni şube açmayı hedefleyen Vakıfbank, Bankacılık sektöründe 2018 yılına kadar büyük bir liderlik hedefliyor.


Altyapı çalışmalarını tamamlayan Vakıf Katılım, şubeleşme ve büyüme süreci için düğmeye bastı. Bu ay 9 yeni şube açacak olan banka 2018’de 100 şubeye çıkarak ,sektörde liderliği hedefliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 26 Şubat 2016'da açılışını gerçekleştirdiği ve "pastayı bölüşmeye değil, sektörü büyütmeye geldik" sloganı ile yola çıkan Vakıf Katılım, İstanbul'u, 2 trilyon dolarlık İslami finans sektörünün merkezi yapmayı hedefleri arasına koydu. Altyapı çalışmalarını tamamlayan banka hızlı bir şubeleşme ve büyüme sürecine girerken, yıl sonuna kadar 30 şube ve 500 çalışana ulaşacak. 3 yılın sonunda 100 şube ve bin 200 çalışanla hizmet vermeyi planlayan Vakıf Katılım, 2018 yılında katılım bankacılığı sektöründe yüzde 10 paya ulaşmayı, 2023'te ise sektör liderliğini hedefliyor. Şu an merkez şube ve 120 çalışanla faaliyetlerini sürdüren Vakıf Katılım, bu ay 9 yeni şube açacak. Vakıf Katılım'ın hedeflerinin anlatıldığı basın toplantısında konuşan Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, açılışından bu yana Vakıf Katılım'a büyük bir ilgi olduğunu söyledi. Oran, "Şu anda müracaat etmiş 84 bin personel, bin 500'ün üzerinde kredi talebi var" dedi. Mevcut pazardan pay almak için yola çıkmadıklarının altını çizen Oran, "İslami finansın şu anda merkezi Müslüman olmayan Londra. Biz Körfez'den hatta HSBC'den daha fazla nasıl pay alırız diye yola çıktık" diye konuştu.

2023 HEDEFİ LİDERLİK
Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş ise, Türkiye'nin coğrafi konumunun avantajını da kullanarak faizsiz bankacılık için cazibe merkezi olma potansiyeli taşıdığını söyledi. 2023'te sektör liderliğini hedeflediklerini kaydeden Göktaş, KOBİ segmentinde aktif olacaklarını kaydetti. Göktaş Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Bank Asya ile ilgilenmediklerini bildirdi.

VAKIFBANK HİSSELERİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI
Ana ortakları olan Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün (VGM), Vakıfbank'taki yüzde 58 hissenin Hazine'ye satılmasının sermaye açısından kendilerini güçlendireceğinin altını çizen Öztürk Oran, "Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Vakıfbank'taki yüzde 58 hissesinin Hazine'ye devri için bir çalışma başlatıldı. Hazine'nin bu hisseleri ne şekilde alacağını bilmiyoruz. Yüzde 58 hisse devredildiği, Hazine'nin bu hisselerin bedelinin ne kadarını peşin ödeyeceği, ödemenin nasıl olacağı belirsiz. Fakat, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün sağlayacağı bu kaynakla, sermayesi en güçlü katılım bankası olacağız" dedi. Sermayesi 2.5 milyar TL olan Vakıfbank'ta, VGM'nin yüzde 58.45 payı bulunuyor. Piyasa değeri 3.8 milyar dolar olan Vakıfbank'ta, VGM'nin payının değeri ise 2.2 milyar dolar.

KATILIM BANKALARINA YENİ BAŞKAN GELİYOR
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) 15. Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak. Yönetim Kurulu'nun da yeniden şekilleneceği genel kurulda, başkanlığa halen yönetim kurulu üyesi olan Albara Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi'nin seçilmesi bekleniyor. Mevcut başkan olan Türkiye Finans Genel Müdürü Osman Çelik'in ise görevine yönetim kurulu üyesi olarak devam etmesi bekleniyor. Son bir yıl içerisinde kamunun iki banka ile sektöre girdiği katılım bankacılığı, bankacılık sisteminde yüzde 5.5 civarında paya sahip bulunuyor.