Ülke Nüfusunun Yüzde 41’i Fatura Ödemiyor

2015’in ilk çeyreğinde AvivaSA’nın ortağı Aviva ve araştırma şirketi Ipsos işbirliğiyle İspanya, İtalya ve İrlanda gibi ekonomik kriz yaşayan ülkeler arasında bir araştırma yaptı. Araştırma kapsamında 12 ülke gözlemlendi. Araştırmaya da “Tüketicilerin Tasarruf Tutumları” adı verildi. Araştırmada 12 ülkenin tüketici güveni, tasarruf, ürün sahipliği, borçlanma ve emekliliğe yönelik davranışları incelendi. Sonuçlara bakıldığında ise 12 ülke arasından en zayıf karne Türkiye’nin oldu.

Türkiye, Polonya ile birlikte çok sıkıntı çeken ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Yapılan araştırmaya göre her 100 Türk’ten 49’u borçlarının miktarı nedeni ile tedirginlik yaşıyor. .Her 100 Türk vatandaşından 41’i de maddi zorluklar nedeniyle fatura ödemelerini zamanında yapamamaktan dolayı şikayet ediyor. Geçim sıkıntısı Türkiye’de tüketicilerin finansal konulardaki endişeleri arasında yüzde 46 ile ilk sırada bulunuyor. Temel yaşam ihtiyaçlarının fiyatlarının artması ise yüzde 42 ile ikinci sırada bulunuyor. Borçları ödeyememek yüzde 41 ile üçüncü sırada yer alırken ülke nüfusunun yüzde 40’ı ise emeklilik için yeterli parasının olmamasından yakınıyor.

Aynı zamanda araştırma çalışan Türklerin yüzde 33’ünün beklenmedik durumlara hazırlıklı olmadığını ortaya çıkardı. Ekonominin gelecek 12 yıl içerisinde nasıl seyredeceği konusunda endişe duyanlar ise yine Türkler ve Fransızlar oldu. Türk halkının çalışan işgücünün yüzde 50’si ise emekliliğinde de çalışmak zorunda kalacağını düşünüyor.

Aynı zamanda yeterli bütçe ayıramadıkları için Türk tüketicilerin yüzde 60’ının düğünlerini bile ertelediği de ortaya çıktı. Türkiye’de evlenenlerin yüzde 71’i evlilik kutlamaları için yapacakları harcama tutarını ailelerinin ya da arkadaşlarının belirlediğini belirtiyor.

Editör: TE Bilisim