Türkiye Ekonomisi için Tehlike Çanları Çalmaya Başladı

Hükümetin kurulamaması, enflasyonun yükselmeye başlaması ve döviz kurlarınında yükselmesi ile Tükiye ekonomisi zorlu bir döneme girdi. 2015 sonunda en iyi olasılıkla Türkiye’nin dolar bazındaki milli geliri 801 milyar dolardan 724 milyar dolara gerileyecek. Enflasyon ve milli gelirin doların bu yükselişinden olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Tek çıkış yolu ise hatırı sayılır doğrudan bir yatırımı sağlayacak tedbiri almak.

Hükümetin değişmesi 2015 yılında sadece siyaseti değil ekonomiyi de olumsuz etkileyeceğe benziyor. Şu anda Dolar kurundaki artış nedeni ile Türkiye neredeyse 2010 yılı öncesine döndü. Bu durumda da Türkiye’nin G20 içerisinde 20. Sıraya kadar gerilemesi bekleniyor. Bunu önleyip yatırımları çekecek bir restorasyon gerekiyor.

Orta gelirin zaten düşük olduğu ülkemizde bu durum daha da kötü günlerin geleceğinin habercisi gibi görünüyor. Bu durum devam ederse bu yıl sonuna kadar kişi başına düşen milli gelirin 10 bin doların altına düşmesi bekleniyor. Sembolik gibi görünen tarafı küresel ligde yerimizin değişmesi olsa da doların bizi etkileyen tek yanı da bu değil. Eğer önlem alınmazsa olar bazında satın alma gücümüzün azalması gibi sonuçları da var.

Editör: TE Bilisim