Turizm Sektörü Personel Alımında Temkinli Davrandı

Turizm tesisleri her yıl yarım milyon kişiyi mevsimlik iş sahibi yapıyor. Ama bu sezon beklenen olmadı ve yaz sezonunun açılışını yapan sektör 350 bin kişiye iş verdi. Geçen yıllara oranla 150 bin kişi otellerin kapısından geri döndü. Önümüzü göremediğimiz bu sezon eleman alımında temkinli davrandık” diyen Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Kızıldağ sektörün bu yıl kötü olduğunu dile getirdi.

Rus turist sayısındaki büyük düşüş nedeniyle İstihdam dostu turizm sektörü 2015 yılının açılışını 150 bin kişi eksikle yaptı. Turistik tesisler yeni sezon hazırlıklarını tamamlarken kış sezonu nedeniyle açığa alınan 450-500 bin personelden ancak 350 binini işe alabildi. 2014 yılı sonunda 911 turistik tesiste 469 bin 112 yatak kapasitesi bulunan Antalya bölgesi yeni sezona hazır. Turizmciler İran pazarının açılması ile birlikte sezonu öne aldı. Dünyanın pek çok ülkesinden grupların Mayıs ayı itibari ile tatile ülkemize gelmesi bekleniyor.

Mart ayından itibaren sezona hazırlanan turistik tesislerin personel alımını büyük ölçüde tamamladığını ve yaz sezonunun başladığını belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, Önlerini gördükleri sezonlarda eleman alımının çok daha rahat yapıldığını ancak bu sezon önlerini göremediklerini belirtti. Otelcilik sektöründe yaklaşık 450-500 bin kişinin çalıştığını dile getiren Ali Kızıldağ, çalışanların 3’te 2’si yaz sezonunun bitmesiyle işini kaybediyor dedi. Geçtiğimiz yıllarda Rus pazarı sayesinde Mayıs ayında işlerin çok iyi olduğunu belirten Kızıldağ, bu yıl yeni sezondan çok endişeli olduklarını söyledi. Bütün kamuoyunun yaklaşan seçimlere odaklandığını da hatırlatan Kızıldağ, Rusya’da dengeler henüz tam oturmadı dedi.

Rus turist sayısında ilk çeyrek turizm istatistikleri sonucunda büyük bir düşüş gözlendi. Yılın ilk 3 ayında Rusya’dan Antalya’ya gelen turist sayısında yüzde 47.36 kayıp yaşandığı açıklandı. Aynı dönemde Almanya’dan gelen turist sayısı yüzde 21.59 ile yüzleri güldürdü.