Tüketiciye Müjde Geldi

Bugünden itibaren Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği yürürlükte. Her yönden tüketicinin ekonomik çıkarlarını koruyacak olan bu yönetmelik, yapılan son düzenlemelerle birlikte ön ödemeli hizmetler dışında hizmete ilişkin ücretlendirme işlemi ve hizmetin tüketiciye fiilen arz etmesiyle uygulamaya konulacak. Yönetmelik kapsamında tüketici almadığı hiçbir hizmetin bedelini ödemek zorunda kalmayacak. Faturalandırma dönemleri satıcı ve sağlayıcı tarafından herhangi bir aksi durum olmadığı sürece 1 ay olarak belirlenecek. Tüketicilerin faturalarını geciktirmeleri durumunda uygulanacak olan gecikme zammı da 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un ilgili maddesine göre tespit edilen zam oranını aşmamak kaydıyla üst sınır belirlenecek. Abonelik sözleşmesi kesinlikle tüketicinin onayı olmadan uzatılamayacak. Abonelik sözleşmesi eğer belirli süreli ise sözleşmenin belirlenen süreye dek uzayacağına ilişkin hükümler bulunamayacak.

Bunun yanı sıra artık sözleşmelerin dili ve yazı tipi de belirlenecek kurallara uygun olmak zorunda. Okuyan kişinin sözleşmeyi tam olarak anlayabileceği şekilde sözleşme düzenlenecek. Sözleşme üzerinde bir eksiklik olması durumunda sözleşmeyi düzenleyenden tüketiciden ilave bir ödemede bulunmasını istemeksizin derhal eksikliği giderecek. Eğer hizmet sağlayıcı sözleşme şartlarını yerine getirmezse tüketici ödeme yapmadan sözleşmeyi fesh etme hakkına sahip olacak. Tüketici aleyhine tahahhüt süresi boyunca herhangi bir değişiklik yapılamayacak.

Bu yönetmelik tüketiciye başka haklar da sağlıyor. Yeni düzenleme ile taahhütlü aboneliğini süresinden önce fesheden tüketicilerden talep edilecek bedel, tahahhüt nedeni ile tüketiciye sağlanan indirim ve cihaz veya diğer faydaların bedellerinin tahsil edilmemiş kısmının toplamı ile sınırlı olmak zorunda.

 

Yeni düzenleme sayesinde tüketiciler abonelik süresince ödeme bildiriminin ayrıntılarına ücret ödemeksizin ulaşma hakkına sahip olacak. Tüketiciye ödeme bildirimi son ödeme tarihinden en az 7 gün önce ulaştırılmak zorunda. Bu bildirim için de tüketiciden herhangi bir masraf talep edilmesi yasak. Eğer tüketici kendisine gelen ödeme bildirimindeki rakamın yanlış ya da hatalı olduğunu düşünüyorsa 1 yıl içerisinde bu ödeme bildirimine itiraz edebilecek. Tüketiciler bu yönetmelik ile aboneliğini istediği zaman fesh edebilecek. Eğer tüketicinin istemesine rağmen sözleşme fesh edilmezse hizmeti kullansa bile tüketiciden bedel talep edilemeyecek.