Tofaş'tan en yüksek yatırım projesi törenle başladı.Otomobil projeleri içinde tarihinin en yüksek yatırımını gerçekleştiren Tofaş,1.5 milyar dolar ile en yüksek yatırımlı projesi olan Fiat Egea’nın üretimi törenle başladı.Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Koç Holding ve Fiat Chrysler'in uzun yıllara dayanan ortaklığı ve Tofaş'a duyduğu güven sayesinde yeni modellere yaptığımız yatırım miktarı, 1,5 milyar doları aşmış durumda" dedi.

 

TOFAŞ tarihinin en yüksek yatırım gerçekleştirilen otomobil projesi olarak ön plana çıkan Fiat Egea’nın banttan indirilme törenine, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç ve TOFAŞ Ceo’su Cengiz Eroldu da katıldı.

Törende konuşan ve Fiat Egea’yı ’Akıllı bir proje’ olarak değerlendiren Mustafa V. Koç, "Akıllı, çünkü çok sayıda araştırma yapılarak, Türkiye’nin beklentilerine uygun ve geniş kitlelerin ulaşabileceği otomobil olarak geliştirildi. Akıllı bir araç. Çünkü iç pazarın yanı sıra batı ve doğu Avrupa müşterisine de hitap ediyor. Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 40 ülkeye ihraç edilecek" dedi. Yaklaşık bir yıl önce Amerika’ya ihraç edilmeye başlanan Doblo’nun yenilenmesiyle başlayan yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç şunları söyledi: "Türkiye’nin istikrarlı büyümesi için kalıcı sanayi projelerine ihtiyacı var. Sanayi yatırımlarının artması ve bu alandaki adımların çok boyutlu düşünerek atılması büyük önem taşıyor. Sanayi projelerinin, iç pazarın yanı sıra ihracata yönelik olarak geliştirilmesi, bunlarla birlikte ilave istihdam da yaratması gerekiyor. Bugün de bu modele örnek niteliğinde olan Türkiye’nin en büyük sanayi yatırımlarından biri için buradayız."

Ortakları Fiat Chrysler ile birlikte geliştirdikleri ’Egea’ projesinin ilk modelinin üretimini başlatmaktan mutluluk duyduğunu vurgulayan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fiat Egea’yı ’akıllı bir proje’ olarak değerlendiriyorum. Akıllı çünkü çok sayıda araştırma yapılarak, Türkiye’nin beklentilerine uygun ve geniş kitlelerin ulaşabileceği otomobil olarak geliştirildi. Türk tüketicisini odağına alarak, tasarlanan yeni modelimize isim verirken Ege Denizi’nden esinlendi. Akıllı bir araç. Çünkü iç pazarın yanı sıra batı ve doğu Avrupa müşterisine de hitap ediyor. Avrupa Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 40 ülkeye ihraç edilecek. Aynı platformda sedan dışında hatchback ve station vagon olmak üzere bu büyük oranını ihraç edeceğimiz iki ayrı araç daha üretilecek. Türkiye’den dünyaya açılan bu çaptaki ilk binek araç projesi Egea’nın her anlamda çok başarılı olacağına yürekten inanıyorum. Sevgili dostum Sergio Marchionne ile birlikte Egea’yı bir kaç hafta önce test ettik. İkimizde çok memnun kaldık. İç ve dış tasarımı mükemmel, geniş iç hacme sahip tam bir aile aracı. Bu projeye başından beri destek verdiği için ona da gıyabında şükranlarımı sunmak istiyorum."

YENİ MODELLERE YAPILAN YATIRIM MİKTARI 1.5 MİLYAR DOLARI AŞTI

Koç Holding ve Fiat Chrysler’in uzun yıllara dayanan güçlü ortaklığı ve TOFAŞ’a duydukları güven sayesinde yeni modellere yaptıkları yatırım miktarının 1.5 milyar doları aştığını vurgulayan Mustafa V. Koç, bu yatırımların önemli bir bölümünün Ar-Ge ve inovasyona ayrılmış olmasını da çok değerli bulduğunu vurguları. Koç şöyle konuştu: "Koç Topluluğu olarak teknoloji ve inovasyona yatırım yaparak ülke için yarattığımız katma değeri sürekli arttırıyor ve rekabet gücümüzü de pekiştiriyoruz. Egea projesini de toplumumuzun bu yaklaşımının en güçlü örneği de sayabiliriz. Egea’nın Türkiye’de üretilmesi TOFAŞ’ın hem Ar-Ge’ye, hem de dünya klasında üretime yaptığı yatırımın ve böylelikle kazandığı yetkinliklerin sonucudur. Gururla söylüyorum ki Egea projesi, TOFAŞ mühendisliğinin ve işçiliğinin küresel arenadaki başarısını ortaya koymaktadır. Bu yatırım TOFAŞ’a olduğu kadar Türkiye otomotiv sanayini de çok önemli bir katma değer sağlayacaktır."

YARIM ASIRLIK TECRÜBENİN ESERİ

Daha sonra söz alan TOFAŞ’ın CEO’su Cengiz Eroldu ise Egea’nın üretiminin başlamasının TOFAŞ tarihinde yeni bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Egea projesinin TOFAŞ’ın yarım asırlık üretim tecrübesinin eseri olduğunu vurgulayan Eroldu şunları söyledi: "Kuruluşundan bu yana Türkiye için değer yaratan bir şirket olarak güçlü ortaklarımız Koç Holding ve Fiat Chrysler’in bize olan destekleriyle bu çabamızı çok daha büyük ölçeklere taşımanın heyecanını ve gururu yaşıyoruz. Bu dönemece uzun yıllardır hazırlanıyordu. 90’lı yılların başından beri Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımlar, TOFAŞ’ı, Fiat Chrysler’in Avrupa’daki ikinci büyük Ar-Ge merkezi konumuna getirdi. Otomobilin anavatanı olarak kabul edilen ülkelere araç geliştirip, üreten bir oyuncu olduk. Ürün geliştirme üretim alanındaki artan yetkinliklerimizin bu küresel projelerin TOFAŞ’a gelmesinde çok büyük rolü olmuştur."

’EGEA TEST AŞAMASINDA DÜNYA ÇEVRESİNİ 200 DEFA DÖNMÜŞ OLDU’

Egea’nın başından sonuna TOFAŞ imzası taşıyan bir proje olduğunun altını çizen Eroldu, Egea’nın şirket tarihinde ve Türkiye otomotiv sanayinde şimdiden özel bir yere sahip olduğunu söyledi. Egea’nın geliştirme sürecinde 2 bin TOFAŞ ve Fiat Chrysler mühendisinin görev aldığını kaydeden Eroldu şunları anlattı:

"TOFAŞ mühendisleri bu üç yıl boyunca etkin rol oynadılar. Projede görev alan arkadaşlarımız kalite maliyet, yatırım ve zaman planına uyum konularında örnek teşkil edecek başarılara imza attılar. Yüzde 40’ı yol testleri olmak üzere 3 bin 700’ü aşkın test gerçekleştirildi. Onlarca prototip Güney Amerika’dan, Kutuplara, dünyanın bir çok yerinde denendi. Egea bu testler sırasında 8.7 milyon kilometre yol kat ederek, şimdiden dünyanın çevresini 200 defa dönmüş oldu." Egea projesinde en önemli hedeflerinin müşteri memnuniyeti ve müşterilerinin markalarına olan bağlılığını artırmak olduğunu dile getiren Cengiz Eroldu, "Günümüzde müşteri beklentileri hiç olmadığı kadar yüksektir. Müşterilerimiz artık bizi yalnızca rakip otomobil firmalarıyla karşılaştırmamakta. Bir banka, bir kahve dükkanı veya bir hava yolu şirketi de verdiği hizmet seviyesiyle rakibimiz durumuna gelmiş bulunuyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç ve TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, ilk Fiat Egea’yı banttan alkışlar arasında indirdi.Milliyet

Editör: TE Bilisim