Tarım İhracatı Nasıl Artacak?

Ülkemizin 1,5 trilyon dolarlık dünya tarım ihracatı içinden daha fazla pay alabilmesinin yolu inovasyon, ar-ge ve markalaşmadan kaynaklanıyor. Belirlenen bu yönde Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonu ile düzenlenen 3. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı İzmir Swissotel'de gerçekleşti. Organizasyon da 450 proje arasından seçilen 60 proje iki gün süreyle sergilenmeye devam edecek. Organizasyon sonrasında denetleme kurulunun kararı ile seçilen ilk üç proje ise 3. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı ödüllerini alacaklar.

Bu yıl Türkiye genelinde Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonu ile 450 proje başvurusu yapıldı. Bu projeler 18 başlık altında gruplanarak 43 hakem tarafından değerlendirilmeye alındı. Değerlendirme sonunda 179 proje, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda yarışmaya seçildi. Seçilen ve en yüksek puana sahip 60 proje ise etkinlikler süresince gösterilecek. Etkinlik sonrasında İlk üç dereceye giren projelerin sahiplerine ödül verilecek. Ödüller ise birinciye 15 bin TL, ikinciye 10 bin TL üçüncüye ise 7 bin 500 TL olarak karar verildi. Adnan Yıldırım yaptığı açılış konuşmasında 18 trilyon dolarlık dünya ihracatının yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık kısmının tarım sektörüne ait olduğunu ve her 100 dolarlık ihracatın 8 dolardan fazlasının tarım sektörü tarafından yapıldığını belirtti. Ülkemizin 2023 yılı tarım vizyonunun tarım ekonomisi büyüklük açısından ilk beş ülke içerisinde yer almak ve 150 milyar dolar tarımdan elde edilen hasıla ile 40 milyar dolar tarım ihracatına ulaştırmak olduğunu hatırlatan Yıldırım sözlerine şu şekilde devam etti; Gıda sektörü ihracatında yaşanan başarıların sürdürülebilir ve kalıcı olması için gayretlerimizi global ölçekte gerektiği tüm alanlarda destek sağlamamız gerekiyor. Bakanlığımız tarafından bu yüzden markalaşmaya ve yurtdışında ofis ve mağaza açmaya yönelik devlet yardımları sağlayarak ülkemiz firmalarının ürünlerinin dünyada bilinirliğinin artmasına desteklerimizi esirgememekteyiz diyerek tamamladı.

Bu yarışma sayesinde Ülkemiz gıda sektöründe rekabet üstünlüğü olan yenilikçi ürünler üretebilecek ve teknoloji ithal eden değil de ihraç eden bir ülke gücüne sahip olacak

Editör: TE Bilisim