Taner Yıldız Elektrik Zammı Hakkında Konuştu

Erciyes'te Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, burada sorulara cevap verdi. Doğu Akdeniz'de enerji kaynaklarının paylaşımını Mısır, Yunanistan ve Güney Kore ile bir araya geldikleri toplantıda görüştüklerini belirten Bakan Taner Yıldız, Kıbrıs doğalgazının Mısır'dan götürülmesi kararını uygulanabilir bulmadığını dile getirdi. Yıldız, Mısır’ın bir tüketim ülkesi olmadığını dile getirerek, "Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) olarak götüreceğiz denildi. LNG'nin maliyetleri ortada. Yalnızca bir siyasi inat uğruna böyle fizibilitesi olmayan bir işlem yapılmasını ben kendileri açısından da doğru bulmuyorum ve gerçekleştirilebilir de bulmuyorum" dedi.

Türkiye üzerinden Avrupa 'ya Rus gazının transfer edilmesini içeren Türk Akımı Projesi'nde son duruma da değinen Bakan Taner Yıldız, konu hakkında müzakerelerin devam ettiğini dile getirdi. Yıldız, Türkiye'nin bu projede tavrını ortaya koyduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin alacağı 15 milyar 750 milyon metreküp doğalgazın daha ötesinde 63 milyar metreküpe tamamlanacak gazın talebinin burada belirleyici olacağını söyledi. AB üyesi ülkeler tarafından bu talebin geleceğini belirten Taner Yıldız, bu kısmın taraftarı olmadıklarını da sözlerine ekledi. Yıldız, İran'ın Doğalgazda fiyat revizyonu için Uluslararası Tahkim'e verilmesiyle ilgili olarak da duruşmaların ve müzakerelerin tamamlandığını söyledi. Yıldız, İran doğalgazının Türkiye’ye artık daha pahalı satılacağını dile getirerek, aldığımız en pahalı gazın iran gazı olduğunu söyledi. Vatandaş ve sanayici için bu fiyatların düşmesi gerektiğini dile getirdi.

Doların TL karşısında değer kazandığına dikkat çeken Bakan Yıldız, enerji maliyetlerinin yüzde 7-8 arttığını ancak bunu sanayicilere ve vatandaşlara yansıtmayacaklarını söyledi. Türkiye-Türkmenistan-AB-Azerbaycan Dörtlü Görüşme Toplantısı hakkında konuşan Yıldız, Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya transfer edilmesine yönelik kararı çok önemsediklerini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim