Süveyş Rotası Çok Pahalıya Mal Olacak

Yapılan anlaşmanın süresi iki gün önce dolunca Türkiye alternatif rota arayışına geçti. Fakat İran Orta Asya ve Süveyş rotaları için yapılan maliyet hesabının tahmin edilenin çok üstünde olduğu anlaşıldı. Bu maliyetin yükselmesi ihracat bağlantılarının kopmasını de beraberine sürükleyecek. Mısır ve Türkiye arasındaki Ro Ro anlaşmasının yenilenmemesi Türkiye’nin özellikle Körfez ülkeleri ve Afrika’nın orta ve güney bölgelerine ticaretini olumsuz yönde yansıyacak. Bu konu ile ilgili Dışişleri Bakanlığı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yeni rota belirlenmesi için çalışmaları çok daha hızlandırarak devam ettiriyor. Artık bundan sonra Türk ihraç ürünlerini taşıyan TIR’lar Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerine ulaşmada kilit rota olan Sina Yarımadası’ndan geçmeden gidecek.

Konu ile ilgili yapılan hesaplamalar Türkiye’nin Süveyş üzerinden yapacağı ticaretin maliyetinin hesaplananın çok üstünde olduğunu belirledi. Biten anlaşmanın yenilenmeyeceğinin anlaşılması üzerine Dışişleri Bakanlığı ihracatçıların Süveyş rotasını kullanmasını belirtti. Bundan sonra Süveyş Kanalı geçişi ile 3 4 günde Suudi Arabistan’a ve Körfez bölgesine gidebilecekler. Bu kanalın kullanılması ile süre kısalacak ancak maliyet de artmış olacak. Tabi bu maliyet farkı ihracatçıya devredilecek. Diğer İthalatçılar da yakın ve lojistik avantajı olan ülkelere yönelip Türkiye seçeneğini ön plana geçirmeyecek. Yani Türkiye’nin ihracatına önemli bir darbe anlamı demek oluyor. Bir diğer tarafdan İran ve Basra Körfezi üzerinden Kuveyt Katar veya Dubai’ye geçebilmek amacıyla düzenli hat oluşturmak için de çalışmalar hızlanmaya başladı. İran’ı transit geçmesiyle ilgili anlaşmalar yapıldı ve bazı vergi ve harçların ödenmesi iptal edildi.

Ama yakın ve diğer vergiler konusundaki sıkıntı çözülemedi. Yeni güzergahın faaliyete geçmesi durumunda İran’ın Buşehr Limanı’na gidip oradan Ro Ro seferiyle Katar’a Dubai’ye geçebilecekler. Ama Ro Ro seferlerinin sayısını arttırmak zorunda kalınacak. Tabi maliyetler yine uluslararası rekabet açısından makul düzeye çekilecek ancak bu kez de yolun süresinin uzun olması dezavantaj olarak görülüyor.

Editör: TE Bilisim