Süt Avrupalı Peynir Rekabetini Bozdu

Ekici Peynir, ilk olarak 1950’li yıllarda Konya'da küçük bir mandıra ile temellerini kurup 2000’li yıllara kadar Türkiye’nin önde gelen markalarına peynir üretti. 2007 senesin de ise kendi markasıyla tüketiciyle buluştu. Çok fazla peynir çeşidiyle kısa sürede 5.5 milyar TL’lik büyüklüğü olan markalı pazarda yüzde 5.5 paya sahip oldu. 2013 yılında Ekici Peynirin 180 milyon lira cirosu varken 2014 yılında 215 milyon lira ciroya sahip oldu. Daha önceki seneler de başlatılan yaklaşık 20 milyon liralık yatırımı da 2015 senesinin ilk yarısında hayata geçirmeyi hedefleyen şirket beyaz peynir üretiminde tam otomasyona geçiş yapıyor. Ekici, peynir dışında bir ürüne girmeme kararı olan ve ana hedefinin ise 5 yılda pazardaki en iyi peynir markası olmalarını söyledi.

Sektörde yaşanan gelişmeleri ve büyük umutlar beslenen Rusya pazarını ve geleceğe ilişkin hedeflerini değerlendiren Ekici Peynir Pazarlama Direktörü Elçin Ekici Öztürk Rusya’ya ihracatın fiili olarak başlayamadığını belirterek "Sektör ve doğal olarak biz de Rusya pazannın açılmasına mutlu olduk. Nedeni ise orada çok ciddi bir potansiyel olması. Bize göre Rusya’da 600 bin ton civarındaki tüketimin 2 katı peynir kullanılıyor. Ama henüz ihracata geçilmedi. Bunun nedeni ise hem Ruslar’dan hem de fiyatlardan oluyor. Biz süt fiyatları yüzünden Avrupa firmaları ile rekabete giremiyoruz. Bizim ülkemizde çiğ süt 1.25 kuruş, Avrupa’da ise 35-40 eruo/cent dedi. Elçin Ekici şirket ile ilgili de bazı bilgiler verdi.

Biz Ekici Peynirin temellerini 1950'li yıllarda attık. İlk başta Konya'da kurduğumuz küçük bir mandırada bir günde sadece bir kaç ton işleyip lezzetli ve kaliteli peynir üretimi yapıyorduk. Şuan ise günlük 400 ton süt işleme kapasitesi olan bir kurumuz. Başka bir ürün üretme gib bir hedefimiz yok, peynir ile başladık ve peynir ile devam edeceğiz.