Şirket Satın almalarında Büyük Artış

2010 yılından bu yana şirket satın alma ve birleşmelerinde büyük bir artış yaşandı. EY’nin anketine göre rakamlar 5 yıl içerisinde en yüksek seviyeye ulaştı. Bu anketler firma tarafından 6 yılda bir yayınlanıyor. Ankete 54 ülkeden 1,600 yönetici katılıyor. Yapılan anket sonucunda Global Sermaye Güveni Barometresi ile ankete katılan şirketlerin yarıdan fazlasının 12 ay içerisinde devralma planladıkları ortaya çıktı.

2014 yılında çok yoğun bir süreç geçirdiklerini söyleyen yöneticilerin yüzde 75’inden fazlası yeni bir anlaşma yapmayı planladıklarını dile getirdi. Başka bir anket sonucu ise yöneticilerin yaklaşık 3’te 1’inin daha büyük anlaşmaları hedeflediğini ve şirketlerin kendi stratejilerine yönelik basit anlaşmalara olan ilginin de arttığını ortaya koydu. Konu ile ilgili olarak EY’nin ticari işlemler danışmanlık hizmetlerinden sorumlu küresel başkan yardımcısı Pip McCrostie bir açıklama yaptı. 2014’ten daha yüksek düzeydeki bölgeler arası uyumla birlikte yöneticilerin küresel ekonomiye dair artan iyimserliği ifade ettiklerini dile getirerek, Şirketler gelecekteki değerleri adına birleşmeleri ve satın almaları da kapsayan daha belirgin adımlar atmayı planlıyor dedi.

2015 yılının ilk aylarına bakıldığında tüketim, sağlık, bakım ve enerji sektörlerinde yeni anlaşmalar yapıldığı ortaya çıktı. Petrol sektöründe de geçtiğimiz hafta dev bir adım atılmıştı. Royal Dutch Shell Plc BG Group Plc’yi 47 milyar sterlin (69 milyar dolar) ödeyerek almaya karar vermesi gündeme bomba gibi düşmüştü. Bunun ardından bir teklifte Mylan NV’den kendisi ile aynı sınıfta bulunan ilaç üreticisi Perrigo Co.’ya yapılmıştı. 28.9 milyar dolar teklif sunularak şirketi kendi portföyüne katmak istedi.

Editör: TE Bilisim