Piyasalar Gözünü Dışarıya Dikti

Dolardaki değerlenme geçtiğimiz hafta hafta Euro/dolar paritesindeki düşüş ve dolar endeksindeki yükseliş olarak karşımıza çıkmıştı. Bu durum iç piyasalarda da dolar/TL kuruna da yükseliş olarak değer görmüştü. Yükselişe bir katkı da Şubat cari açık verilerinin beklentilerin üzerinde çıkmasından dolayı olmuştu. Dolar TL kurunda ilk direnç hafta içi 2.647 seviyesinde oldu. Satışların bu seviyelerde olması bekleniyor. Doların 2.647 seviyesini geçmesi çıkış hareketi için büyük önem taşıyor. Dolar için sonraki direnişler daha üst seviyelerde seyrediyor. 2,60 ve 2,58 seviyesi ise gelebilecek kâr satışlarının ilk destek noktaları olarak görülüyor.

Tepki yükselişine geçtiğimiz haftalarda vurgu yapılmıştı. Bu hafta 83,700 seviyesinde tepki yükselişi bir satışla karşı karşıya kaldı. Bu çıkışın devam edebilmesi için 83,700 seviyesi büyük önem taşıyor.

Şirketlerin ortaklarına karlarından dağıttığı paya temettü adı verilmektedir. Bu dönemde temettü ödemeleri yoğun olarak yapılıyor. Temettüler aynı zamanda sermayenin faizi olarak da tanımlanıyor. Son yıllarda faiz oranlarının düşmesi de temettüleri önemli bir hale getirdi. Temettü verim oranları, yabancı yatırımcılar ve borsayı uzun süreli olarak düşünenler için de önemli bir kriter. Net nakit temettü tutarının hissenin borsa değerine bölünmesiyle temettü verimine ulaşılabiliyor. Düzenli Temettü ödemesi yapan şirketlere bakıldığında son 5 yıl içerisinde Ünye Çimento, Pınar Süt, Ford Otosan, Pınar Et-Un, T.Traktör, Mardin Çimento, Hektaş, Adana Çimento, T.Telekom ve Tüpraş’ın temettü ödemesini düzenli olarak yaptığı sonucuna ulaşılıyor.

Moody’s tarafından 25 Mart’ta Türk bankalar için görünümü açıklamış ve ortaya negatif bir sonuç çıkmıştı. Şubat ayında borsada yabancı yatırımcıların en fazla sattıkları hisseler bankalar olmuştu. Mart ayında da bu değişmedi. Bankalar borsada en fazla satılan hisselerde yine ilk sırada yer aldı. Yabancı yatırımcılar ve bankaların, borsanın üzerinde tartışılmaz bir etkisi bulunuyor. Moody’s’in açıklamasının ardından Türk bankalarının daha çok değer kaybetmesi bekleniyor. Nisan ayında da borsada durumun değişmeyeceği öngörüler arasında bulunuyor.

Editör: TE Bilisim