ÖTV’de Yeni Dönem Başlıyor

ÖTV (2) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği ile malul ve engellilere yönelik yürürlükte olan ÖTV istisna düzenlemelerine açıklık getirildi. Engelli ve malullerin kullandığı 1600 santimetreküp ya da altında motor silindir hacmine sahip araçların ve 2 bin 800 santimetreküp ya da altında motor silindir hacmine sahip taşıtların ve motor silindir hacmine bakılmaksızın 5 senede bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den muaf tutulacak. Bunun yanı sıra motosikletlerin engellilik derecesi yüzde 90 ya da daha çok olan malul ya da engelliler de aynı kapsamda değerlendirilecek.

"Özel Tüketim Vergisi (2) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği" Özel Tüketim Vergisindeki (ÖTV) dağınık yapının toparlanması ve mevzuatın anlaşılır hale getirilmesi için akaryakıt sektörünün peşinden gerçekleştirilen değişikliklerin ikincisini kapsıyor. Aynı zamanda motorlu taşıtlara ait düzenlemeleri içeren tebliğ resmi gazatede yayımlandı.

Yapılan yeni düzenleme ile malul ve engelliler taşıt alımlarında istisnalı duruma geldi. Eğer engellilik derecesi yüzde 90 ve üzerinde ise 5 senede bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den müstesna olacak. Eğer engellilik derecesi yüzde 90’ın altında ise taşıt alımlarında istisna uygulamasına göre de söz konusu taşıtların, şahsi kullanım amacı ile engelliliğine makul hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ya da engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV'den muaf sayılacak. Yapılacak olan ÖTV istisnalarından yararlanmak için alınan taşıtın özel tertibatlı olması ve malul ya da engelli tarafından bizzat kullanılabilecek durumda olması gerekiyor.

Editör: TE Bilisim