Merkez Bankasının Faiz Kararı Açıklandı

MBPPK faiz oranların da değişiklik yapmadı. Kuruldan yapılan açıklamaya göre politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizi yüzde 7.50 faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizi yüzde 7.25 üst bandı olan borç verme yüzde 10.75 olarak sabit bırakıldı. Yapılan açıklamada önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlıdır. Bunun dışında enflasyon beklentileri fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş devam ettirilecektir diye belirtti.

Kurul sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde devam ettiğinin altı çizilen PPK açıklamasında dış talep zayıf seyrini korurken iç talebin de büyümeye ılımlı düzeyde katkı verdiği belirtildi ve şu değerlendirmeyi söyledi ; Yapılan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu özellikle enerji ve gıda dışı enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkiliyor bir taraftan da küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın devam etmesi lazım. Kurulda faiz oranlarının sabit tutulmasına karar kıldı. Bir de Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında ölçülü bir artışa gidilmesinin ve döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirim yapılmasının finansal istikrarı destekleyeceğinin değerlendirildiğini söyledi.

Banka Kurulu döviz kurlarındaki hızlı yükselişi frenlemek için lira cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan faizleri yükseltti. Yaptıkları açıklama da Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında 50 baz puan artırıma gidilmesi uygun bulundu. Bu uygulama da 8 Mayıs 2015 tesis döneminden itibaren başlanacağını söyledi. Türk lirasını güçlendirmesi için alınan karşılıklara ödenecek faizin artırılması kararına rağmen açıklama öncesinde 2.6850 lira dolayında olan dolar 2.6990 liraya yükselerek 2.70 lira sınırına ulaştı.