Merkez Bankası Doları Durduracak

Seçimlere adım adım yaklaştığımız bu günlerde ekonomistler, Siyasilerden gelen baskı dolayısıyla TCMB'nin nema artırımına gitme ihtimali çok fazla düşük görüyor. Piyasayı yakından tanıyanlar, 35 milyar dolara gerileyen net rezervleri eritmeden TL'deki olumsuz ayrışmayı engelleyecek ve kurdaki yükselişin enflasyona geçişkenliğini sınırlayacak adımların ancak örtülü nema artışı olarak görülmüş olan likidite politikaları ile atılabileceğini dile getiriyor.

Citibank bir rapor hazırladı ve TCMB'nin TL'deki kıymet kaybının devam etmesine göz yummak gibi bir seçeneğinin olmadığını vurguladı. Bunun yanı sıra raporda Merkez Bankası'nın politik nedenlerle nema artıramayacağı ve nispeten düşük rezervler dolayısıyla agresif döviz satışının da bir seçenek olmadığına dikkat çekildi.

Citi Bank raporunda TCMB’nin kısa vadede doğrudan nema artıracak bir pozisyonda olamaz ve agresif biçimde döviz satamazsa bu durumda liradaki kıymet kaybının önüne geçmek için ne yapabilir? Sorusu da yanıtlandı. Daha önce Merkez Bankası’nın alışılmışın dışında politikalara başvurduğuna dikkat çekilen raporda nakit politikasını sıkılaştırmak için istediği lahza kullanıma sokabileceği yeni bir yaklaşımı ortaya koyması bizi şaşırmayacaktır denildi.

Yılbaşından bu yana TL, dola karşısında % 13'e yakın kıymet kaybı ile yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'nın nakit birimi realin ardından en çok fazla kıymet kaybeden ikinci nakit birimi durumuna düştü. Güney Afrika randı TL ile en çok fazla karşılaştırılan nakit birimlerinin başında gelmesine rağmen bu dönemde değer kaybı sadece yüzde 5 oldu. Dolar/TL paritesi hafta içerisinde .7305'e kadar yükselerek tarihi zirveyi denedi.

Editör: TE Bilisim