Merkez Bankası Başkanı Gıda Fiyatlarından Ümitli

MB Genel Kurulu'nda konuşan Merkez Bankası Başkanı Başçı, gıda fiyatlarına dair açıklamalarda bulundu. Türkiye’de enflasyonun giderek düştüğüne dikkat çeken Başçı, Düşüklükte kalıcı olan enflasyonun büyümeyi olumlu etkilediğini dile getirdi. Türkiye ekonomisinde de bu düşüşün etkisini görüyoruz diyen Başçı, kişi başına düşen milli gelirin arttığına dikkat çekti.

Başçı Son iki yılda gıda ve gıda dışı enflasyon farkının belirginleştiğine dikkat çekerek, "Gıdadaki yüksek seyri değerlendirdiğimizde para politikası dışında başka önlemlere de gerek duyulduğu ortada. Önümüzdeki dönem için Gıda komitesinin önerilerinin gıda enflasyonunu düşüreceğine inanıyoruz" dedi. Gıda konusunda ümitli olduğunu dile getiren Başçı, “Çift hanede sadece gıda fiyatları kaldı gıda dışı enflasyon yüzde 5 hedefiyle uyumlu. Artık kuraklık etkisi de kalmadı. Süt ve ette de düzelmeler oldukça enflasyon ümitlendiriyor” Dedi. Başçı, GSYH'nın ılımlı bir artış eğilimi sergilediğine işaret ederek, 2014'ün ikinci yarısından itibaren düşen petrolle birlikte iyileştiğine dikkat çekti.

Mart ayında otomotiv sektöründe de ciddi bir sıçrama olduğunu belirten Başçı, bu sıçramanın ithalat rakamlarını da etkilediğini söyledi. Cari açıktaki iyileşmenin Mart ayında otomotiv ithalatındaki artış nedeniyle geçici olarak duracağını söyleyen Başçı, Petrol fiyatlarındaki düşüşün desteğiyle Mart sonrasında cari açıktaki iyileşmenin devam edeceğine dikkat çekti. 2015 yılında düşük emtianın ülkemize yardım edeceğini ve bizim için hem fırsat hem de zorluk barındıracağına vurgu yaptı. Merkez Bankası Başkanı’na göre iş adamları da paritedeki oynaklığa uyum sağlayacaklar dedi.

 

Gelişmekte olan ülkelere fon akımının oynak bir seyir izlediğine değinen başçı, "Likidite politikasını konjonktürel gelişmeleri de dikkate alarak enflasyonu düşürücü yönde kullanıyoruz, bu gelişmeler çekirdek enflasyon için olumlu. Para ve kredilerin arzın büyüme hızı hızı makro hedeflerle uyumlu" şeklinde konuştu.  

Editör: TE Bilisim