Maliye Bakanı Şimşek’ten Açıklama

Cumhuriyet Halk Partisinin seçim beyannamesine ilişkin olarak Şimşek şu ana kadar hiçbir kaynağı ortaya koyamadılar ve bizim son 13 yılda bütçeleştirdiğimiz bütçeyi kaynak diye gösteriyorlar. Gösterdikleri bu kaynak eğitime ve sağlığa alt yapıya giden kaynaklardır. Bu yüzden Kayıt dışılığı düşürmeye çalıştık. Ama Kayıt dışılığı ancak uzun vadeli programla önüne geçebiliriz. Bu yüzden bizde iki tane üç yıllık program uygulamaya başladık. Onlar da seçim öncesi bol keseden sallamışlar. Baktığınız da bütçeden bahsediyorlar ama şu anda kaynakların hepsi harcanmış durumda. Neredeyse 21 milyar bütçe açığı çıkacak. 180 milyar ilave yaparsanız bütçe açığını ona katlamanız demek oluyor. Yani bütçe açığını ona katlarsanız ne büyüme kalır ne de cari açık patlamış olur. O yüzden çıkıp bize bugün itibariyle harcamaları finanse edecek hangi kaynakları hangi vergileri arttıracaklarını ve hangi harcamaları yerlerini değiştireceklerini anlatsınlar o zaman dedi.

Devlet makam araçlarına ilişkin bir soru üzerine Bakan Şimşek 180 milyar liradan bahsediyorum dedi ve kamunun bütün araçlarının alım bakımı ve yakıtı toplam maliyeti 3.3 milyar tutuyor. Mesela örtülü ödeneğin tamamı 2 milyar diyelim bir yıl boyunca hiç araç çıkartmayın o zaman. Pahalı otomobilleri toplasanız onların değeri yüz milyonu bulmaz. Bu durumda emekli maaşlarının bin 500 lira olmasının maliyeti 37 milyar ve iki maaş vereceksiniz yani onun da maliyeti 32 milyar TL yapıyor. 800 taşeron işçiyi kadroya alıp aynı iş kolundaki ücreti öderseniz yaklaşık 25 milyar liraya ulaşıyor. Yani bu durumda 100 milyar lira ama kendilerinin söylediği rakamlar 3-5 milyar lira diye belirtt.

Ülkemiz de asgari ücretin ülke koşulları dikkate alınarak arttırılması gerektiğini söyleyen Bakan hükümetlerimiz döneminde asgari ücret reel olarak hem dolar hem enflasyonla bakıldığında çok yükselmiş. Mesela siz şimdi özel sektör kesesinden asgari ücreti bin 500 lira yapıyorum dediğiniz zaman o zaman işçiye en büyük kötülüğü yapmış olacaksınız. Bu durumda da işçi ya kayıt dışı çalışacaksa da siz işçilerin işten atılmasına sebep olunacak.

Editör: TE Bilisim