Kurumlar Engelli İstihdamında Sınıfı Geçemedi

Her kamu kurumunun engelli istihdam etmesi gerektiğini biliyoruz. Çalışma Bakanı Faruk Çelik kamu kurum ve kuruluşlarının engelli karnesini açıkladı. Ancak bu karneye göre çok sayıda kamu kurumu sınıfta kaldı. 2015 yılı Ocak ayı itibari ile kamu kurumlarına 60 bin 730 engelli kadrosu açıldı. Fakat alınan son verilere göre bu kadroların sadece 36 bin 242'sine atama yapıldı. Engelli kadrolarının 24 bin 488'i ise şu anda boş durumda. Bu kadro açığının 24 bin 488 adedi sadece 5 kuruma ait. Bu kurumlar, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı olarak sayıldı.

Engelli istihdamına yönelik milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, engelli personel istihdamında 6 kurumun muaf tutulduğunu belirtti. Bu kurumlar, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, TBMM Genel Sekreterliği, halk bankası, MİT Müsteşarlığı, Ziraat Bankası ve Merkez bankası olarak sayıldı. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının engelli kadroları hakkında bilgi veren Faruk Çelik, Ocak 2015 itibarıyla kamu kurum ve kuruluşlarında engelli çalıştırma yükümlülüğü kapsamında kabul edilen dolu memur kadrosu sayısının toplam 2 milyon 16 bin 722 olduğunu dile getirdi. Bu kurumların engellilere tahsis etmesi gereken kadro sayısının ise 60 bin 730 olduğunu söyleyen Çelik, bu kadroların 36 bin 242'sinin dolu olduğunu ve 24 bin 488 engelli kadrosunun ise boş olduğunu sözlerine ekledi.

Engelli kadrosu açan belediyelerde de 2 bin 315 kadro olduğunu söyleyen Çelik, burada da sadece kadroların bin 239'nun dolu olduğuna dikkat çekti. Yani belediyelerin engelli kadrolarının yarısının boş olduğu buradan da anlaşılıyor dedi. 2015'te engelli alımı yapılacak kadroların kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlendiğini ve bakanlığına intikal ettirildiğini belirten Çelik, engelli istihdamı yönünde çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim