Kırmızı Ete Zam Kapıda

Afyonkarahisar Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Fikret Yavuz, yem fiyatlarındaki artışın besicinin belini büktüğünü belirterek, yaklaşan Ramazan Ayı öncesi et fiyatlarının zamlanabileceğini söyledi.

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Fikret Yavuz, et piyasasının durumunu değerlendirdi. Türkiye'de hayvancılığın çok sıkıntılı günler geçirdiğini belirten Yavuz, hayvan sayısının yeterli olmasına karşılık temel sorunun yem fiyatlarındaki artış olduğunu vurguladı.

Yem fiyatlarının besicinin belini büktüğünü söyleyen Yavuz, "Başta yem fiyatları olmakla birlikte üretim giderleri noktasında besicinin desteklenmesi gerekir. Afyon'da dana karkas kesim fiyatı 24 lira. İnek kesimi ise 20 ile 21 lira civarında fiyatla yapılıyor. Bu rakamlar kimseyi kurtarmıyor. Fiyatlar daha da yükselebilir. Ramazan Ayı da yaklaşıyor. Devletin yem fiyatlarına acil el atması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Afyonkarahisar'da kıyma ve kuşbaşı kilogramının 29- 30 lira arasında değiştiğini aktaran Fikret Yavuz, mevcut durumun devamı halinde Ramazan öncesi fiyat artışı beklediklerini anlattı. Ramazan başlangıcıyla birlikte birkaç liralık artışla kıyma ve kuşbaşı kilogramının 32- 33 lirayı bulabileceğini kaydeden Yavuz, "Pastırma fiyatı da pek çok insan için fazla. Zaten pastırmayı herkes evine götüremiyor. Çünkü altın kadar kıymetli halde. Dolayısıyla biz kıyma ve kuşbaşı etten söz ediyoruz. Sonrasında sucuk satışı geliyor" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve bakanlık yetkilileriyle görüştüklerini de belirten Yavuz, şöyle dedi:

"Tüketicilere söyleyecek bir şeyimiz yok. İnsanlarımız alım güçleri doğrultusunda et ürünü tüketebiliyor. Besicimiz de yetiştiriyor, emek veriyor ama para kazanamıyor. Besici de tüketici de iki taraf haklıdır. Bunun çözümü bakanlıkta. Bakanlığımız teşvik oranın da yapacağı ayarlamayla işi normale döndürmeli düşüncesindeyiz."

Editör: TE Bilisim