Kilosu 600 Lira Olan Mantar

Kars Sarıkamış ilçesinde bulunan yöre halkı çok ilginç bir ek gelir sağlıyor. İlçede sadece Mescitli, Sulu Dere, Keklik Deresi ve Düzmeşe bölgelerindeki ormanlık alanlarda yetişen Kuzugöbeği mantarını vatandaşlar toplayarak mantar toptancılarına yaş halde 50 TL ye Kuru halde ise 550TL ile 600 Tl den satıyorlar.

Kuzugöbeği mantarı kurutulmuş halde Fransa'ya satılıyor. Köylerden, toptancılar sayesinde toplanana mantarlar İstanbulda büyük firmalara satıldıktan sonrada oradan yurtdışına gönderiliyor.

Toptancılardan birisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her sene mayıs Aylarında ve Haziran aylarında köylülerden aldıklarını söyledi. Bu matarların, yöre halkının önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirten toptancı şöyle dedi; Yöre de bulunana vatandaşlar büyük emek harcayarak bu mantarları topluyor, bende bu harcanan emek karşılığında köylü halkından pahalı alıyorum. Yaş olan mantarları 50 TL den alıyorum. Yaklaşık 10 kilo yaş mantardan 1 kilo kuru mantar oluyor. Mantarın kurusu ise yöre halkından 600 TL ye alıyorum, diye açıkladı.

Mantar toptancılarından Abdulkadir Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl mayıs ve haziran aylarında ormanlık alanda yetişen mantarları, yöre halkından satın aldıklarını söyledi.

Tptancı kuzugöbeği mantarının, lezzet ve protein bakımından çok önemli bir besin olduğunu belirtirken şunları söyledi; Mantarları 9 senedir İstanbulda bulunan firmalar sebebi ile Fransaya satıyoruz. Bu sene kışın uzun süremesi sebebi ile mantar toplama işine biraz geç başlandı fakat ilk toplana mantarların kaitesi çok yüksek, inşallah burumdan yöre haklıda kazançlı olur, dedi.

Yöre haklından olan Tacettin Alp günde ailesi ile birlikte 1 veya 2 kilo arasında kuzugöbeği mantarı topladıklarını ve iki aylık bir çalışma sonucunda geçimlerini sağladıklarını belirtti.

Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün ise Sarıkamış'ta ormanlık alanda yetişen kuzugöbeği mantarlarının tadının ve kalitesinin güzel olduğunu belirtti. Kuzugöbeği mantarlarının Türkiye'de pek tüketilmediklerini belirtti. Kuzugöbeği mantarı Sarıkamış halkı için kısa süreli bir kazanç olasa bölge halkı için ekonomik katkı olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilisim