Bilindiği kamu kurumlarında taşeron uygulamasının tamamen kaldırılması için 90 günlük çalışmanın tamamlanmasının ardından yaklaşık 900 Bin işçi kamu kurumunda sürekli işçi statüsünde görev almaya başladı.

Kamu kurumlarında görev alan taşerondan kadroya geçen işçiler işsizlik sigortası alıp alamayacağı konusunda yaşanan uygulamalarda farklılıkların kaldırılması için Sosyal Güvenlik Kurumu yeni bir genelge yayımladı. Buna göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/D bendi kapsamına istihdam edilen personellerin İş Kanunu hükümleri uygulanacağı belirtildi. 4/B statüsüne geçiş yapan işçiler için ise işsizlik sigorta primi ödemesi yapılamayacağı belirtilirken, sadece 4/D kapsamında istihdam edilen işçiler için işsizlik sigortası ödemesi yapılacak.

NE KADAR PRİM ÖDEMESİ YAPILACAK?

İşsizlik prim ödemesi olarak brüt ücret üzerinden işçiler yüzde 1 oranında işveren ise yüzde 2 oranında prim ödeyecek. Ayrıca geriye dönük olarak işsizlik sigortası ödemesi yapılması için kadroya geçiş yaptıkları tarih baz alınması istenildi. İşsizlik sigortası ödemesi yapılmayanlar için 23 Eylül tarihine kadar SGK'ya geriye dönük olarak hesaplamanın yapılmasını ve bildirimin tamamlanması istenildi. Yasal süresi yerine getirmiş sayılabilmek için Eylül ayı sonuna kadar süre verildi.

İŞİN OLSA