Ülkemizde kamu kurumlarında işçinin hakkı devlet tarafından korunduğu için çalışma saatleri ve mesai ücretleri sistemli, düzenli bir şekilde yürütülmektedir. Ancak özel sektör firmalarında bu işlem biraz daha sistemsiz bir şekilde yürütüldüğü için işçilerin pek çoğu hangi saatten sonra mesai ücretini alması gerektiğini ve mesai saati ücretinin ne kadar olduğunu net bilememektedir.

Fabrikalar ve büyük şirketler sürekli olarak devlet tarafından kontrol mekanizmasında tutulduğu için buradaki işçilerin hakkı düzenli bir şekilde ödeniyor ancak küçük işletmelerde çalışan işçiler için durum pekte aynı değil. Peki işveren işçiyi en fazla günlük kaç saat çalıştırabilir? Günlük kaçıncı saatten sonra mesai ücretinin alınması gerekiyor?

MESAİ DETAYLARI

Bir işveren normal şartlarda işçiyi günlük en fazla 7,5 saat çalıştırması gerekiyor. Ancak genel olarak bu süre 9 saate kadar çıkarılabiliyor. Öyle ki kamu kurumlarında da 8 - 5 çalışma prensibi düşünüldüğünde kişinin 7,5 - 8 saat çalıştığı ve 1, 1,5 saat mola yaptığı görülüyor. Bir işçi günlük olarak en fazla 11 saat çalıştırılabilir daha fazlasında çalıştırılamaz.

Yani işçilerin günlük en fazla 11 saat çalışma zorunluluğu olduğunu bilmesi gerekmektedir 11 saatten sonra işverenin işçiyi artık kesinlikle çalıştırmaması gereklidir. İşçilerin günlük olarak molalar ve dinlenmeler hariç en fazla 7,5 - 8 saat çalışması gerekiyor. Burada çalışma üst sınırı 11 saattir. Ancak burada işçi uzun süre çalıştığı için daha fazla maaş alması gerekmektedir. Mesai ücreti de bu çalışma saatlerinin geçtiği her dakika için başlamaktadır.

Editör: TE Bilisim