Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 günlük eylem planı içerisinde yer alan maddelerden biri olan işsizlik maaşı ile ilgili açıklaması bulunuyordu. Eylem planının içerisinde yer alan maddeye göre işsizlik maaşına başvuru koşulları yeniden düzenlenecek olup işler daha da kolaylaşması için yasalarda esnemeler yapılacak. 

İŞSSİZLİK MAAŞINDA YENİ DÜZENLEME

İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşların öncelikli olarak işyerlerinden kendi istekleri veya kursları dışında ayrılmış olmaları gerekmektedir. İşyerinin iflası da bu şartların içinde yer almaktadır. İş sözleşmesinin iptalinden önce 120 gün içerisinde prim ödemeleri sürekli olarak ödenemsi ve son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası prim ödemesi yapılması gerekmektedir. 

100 günlük eylem planı içerisinde olacak olan bu düzenlemeyle birlikte, sürekli olarak çalışma şartı yerine 120 gün olarak belirlenen prim ödemesi kesintisiz olarak çalışma şartında esneklik sağlanacak. Çalışma şartı aranmadan sözleşmenin durumuna bakılacak. Böylece SGK’ya eksik gün bildirenler de işsizlik maaşından faydalanabilecek. Bu yeni düzenlemeye le işsizlik maaşından daha çok kişi faydalanabilecek. 

İşsizlik maaşı olarak alınacak tutarlar şu şekildedir; 600 gün prim ödemiş olanlar 6 ay, 900 gün prim ödemiş olanlar 8 ay, 1080 gün ve daha fazla prim ödemesi bulunanlar 10 ay işsizlik maaşı alabilmektedir. Ödenecek maaşlarda tavan tutar 1600 lira olarak açıklanmıştır.