İkinci Çeyrekte Ekonomiden Beklenti Büyük

Yılın ilk çeyreğinde beklenilenin altında bir performans sergileyen Türkiye ekonomisinden, yılın ikinci çeyreğinde ekonomistlerin beklentileri büyük. Yılın ikinci çeyreğinde itibaren iktisadi faaliyette canlanma görüleceğini belirten ekonomistler, ekonominin sürdürülebilir ve yüksek bir büyüme patikasına doğru ilerleyeceğini dile getiriyor. Tarım sektörü mevsim normallerinin altında seyreden hava koşullarından olumsuz etkilense de bazı sektörlerde toparlanmalar da yaşanıyor. En önemli toparlanmalardan birinin yaşandığı konut sektörü de özellikle ipotekli konut kredilerine yönelik talebin artmasının yanı sıra otomotiv sektöründeki canlılık devam eden zorluklara rağmen iktisadi faaliyette canlılığın sürdüğünün bir göstergesi oluyor.

Mart ayında ekonomik güven endeksinde yaşanan sert düşüşten sonra Ekonomistler, nisan ayında görülen iyileşmenin de tüketici güveni üzerinden iç talepte canlanmaya destek vereceğini ve bunun da büyümeye olumlu yansıyacağını söylüyor. Aynı zamanda ekonomistler Yatırımlarda da yılın ikinci yarısından itibaren bir ivmelenme görüleceğine dikkat çekiyor. Açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceği uzmanlar tarafından düşünülüyor. Söz konusu gelişmelerin de etkisiyle ekonomistlere göre ekonominin bu yıl yüzde 3,5 - 4 bandında büyümesi bekleniyor.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, şimdiye kadar açıklanan verilerin geçmiş yıllar trendleriyle uyumlu seyrettiğini ve iktisadi faaliyetin geçen seneye göre daha canlı olabileceğine dikkat çekti. Otomobil satışlarının üç aylık ortalama bazda bakıldığında mart ayında yıllık yüzde 38 artış kaydettiğini belirten Bora Tamer Yılmaz, Türkiye'de büyümenin özellikle yılın ikinci yarısında seçimlerin ardından artan yatırımlar ve Avro Bölgesi'ne ihracatla daha fazla canlanmasını beklediklerini dile getirdi.