İhracatta Sert Düşüş

Yılbaşından bu yana kan kaybeden ihracata bir darbe de otomotiv işçilerinden geldi. Mayıs ayında otomotiv işçilerinin eyleme gitmesi ihracatta sert düşüşe neden oldu. Mayıs’ta ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 gerileyerek 10 milyar 819 milyon dolar olarak gerçekleşti. Toplam ihracak yılın ilk 5 ayında 8.3 azalarak 61 milyar 296 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göe son 12 aylık ihracat yüzde 2.7 düşüşle 151 milyar 725 milyon dolar oldu.

İhracatta geçen ay parite çok olumsuz etkiler yarattı. Paritenin ihracatta 5 aylık toplam faturası ise 5.7 milyar dolar oldu. Buna bir de otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemi eklenince bilanço daha da ağırlaştı. İş bırakma eylemleri nedeni ile 30 bin araç bantlardan inemedi ve 500 milyon doların üzerinde ihracat kaybına neden oldu.

Üretim ve ihracatı olumsuz etkileyen iş bırakma eylemleri nedeniyle kayıplar 500 milyon doların üzerine çıktı. İhracat artışında Mayıs ayında en fazla artış yüzde 71 ile mücevher sektöründe oldu. Fındık mamülleri de yüzde 53 artışla bu sektörü takip etti. Bu 5 aylık süreçte en fazla ihracat Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD ile gerçekleşti. İhracat artışının en fazla olduğu ülke ise 544 ile Singapur oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi bütün yaşanan olumsuzluklara rağmen tablonun Eylül ayından itibaren olumluya dönmesini beklediklerini dile getirdi. Aynı zamanda siyasi açıdan sorunlu 6 pazarın Türkiye’nin ihracatını çok olumsuz etkilediğini de dile getiren Mehmet Büyükekşi, 5 aydaki ihracat kaybının 2.9 milyar doları geçtiğini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim