HSBC Türkiye’den Çekilecek mi?

HSBC Türkiye dahil dört ülkedeki sorunlu operasyonları konusunda yeni adımlar atma kararı aldı. HSBC’nin Türkiye’deki bireysel bankacılık operasyonlarını satmak istediği belirtildi ama işin uzmanları bu konunun kolay bir süreç olmadığını dile getirdi.

Şubat sonunda HSBC CEO’su Stuart Gulliver tarafından yapılan açıklamada bankanın başta Türkiye olmak üzere, Meksika, Brezilya ve ABD’de sorunlu devam eden faaliyetlerinin düzeltilmesi için 1-2 yıl süre tanındığını açıkladı. Eğer bu süre içerisinde bir düzelme yaşanmazsa daha sert önlemlere geçilecek. Bu konu hakkında 4 ayrı kaynaktan bankanın bireysel bankacılık faaliyetlerini satmak için çalışmalara başladığı bilgisi geldi. Ama aynı kaynaklar bankanın Türkiye’de 300’den fazla şubesinin bulunduğunu ve bu nedenle satışın kolay olmayacağını belirtiyor. Brezilya’da da bireysel bankacılık faaliyetlerini satması beklenen HSBC bu adımla maliyetlerini azaltmayı ve yapısını sadeleştirmeyi planlıyor. Likidite sorunu yaşamayan Katarlı ya da Çinli bankalardan HSBC’nin Türkiye operasyonu için talep olabileceği düşünülüyor. Bir başka uzman ise Kârlılıkta yaşadıkları sorunlara rağmen HSBC için Türkiye’de varlığını sürdürmenin önemli olacağına dikkat çekerek, "Kurumsal ve ticari faaliyetlerini sürdürmek isteyeceklerdir" açıklamasını yaptı.

HSBC Türkiye pazarına 1990 yılında girdi. Ama HSBC 2014 yılında 55.9 milyon lira zarar açıklaması ile gündeme gelmişti. Banka 2014 yılında 316 olan şube sayısını da 2015 yılında 291’e indirdi. 2014 yılında 5,967 olan personel sayısı da 2015 yılında 5,536’ya inmişti.