Fitch’ten Türk Bankalarına Uyarı

Türkiye'nin en büyük dış borç kullanıcısı rollerinin ve bu borçlanmanın ülkenin kayda değer büyüklükteki cari işlemler açığının finansmanında birincil kaynak olarak görüldüğünü belirten Fitch, Türk bankalarını uyardı. Yatırımcıların algılarında ve güveninde yaşanan değişikliklere karşı Türk bankalarının kırılgan olduğunu bildirdi. 2014 yılında Türkiye'nin dış borcunda Kredi büyümesinde yavaşlama ve petrol ithalatından sağlanan tasarruflarla daralan bir cari işlemler açığının dolayısıyla da bankaların dış borçlanmalarında büyümenin yavaşlamasına yardım ettiğini belirten Fitch, 2013’e oranla bankaların dış yükümlülüklerinde az da olsa bir artış olduğuna dikkat çekti.

GEÇEN YIL ARTIŞ 17 MİLYAR LİRA

Dış yükümlülüklerin 2013 yılında 34 milyar dolar artarken, 2014 yılında 17 milyon dolar arttığına dikkat çeken Fitch, artışı ABD dolarına bağladı. Türk bankalarının euro ve Türk Lirası cinsinden borçlarının güçlü dolar karşısında negatif yeniden değerlenmesine neden olduğunu belirten Fitch, yeni borçlanmalarda uzun vadelere doğru kayıldığına dikkat çekti. Bu durum Türk bankaları için pozitif bir risk profili oluştursa da kısa vadeli borçların hala dış yükümlülüklerin büyük bölümünü oluşturduğu da yok sayılmamalı. Türk bankalarının döviz likidite pozisyonlarının genel durumlarının 2014 yılında genel olarak değişim göstermediklerine dikkat çeken Fitch, döviz likit varlıklarında ciddi bir artış olmadığını da belirtti.

Türk bankalarının temel beklentilerinde borç çevirme oranlarının yüksek olmaya devam edeceğini baz aldıklarını ifade eden Fitch’in öngörülerinde Türk bankalarının yabancı kredi piyasalarına ulaşımlarını devam ettirecekleri de var. Aynı zamanda bankaların döviz likiditelerinin yabancı kredi piyasalarına kısa süreli ulaşım sorunları ile başa çıkmak için leterli olduğuna inandıklarını dile getiren Fitch, bankaların kredi piyasalarına daha uzun süreli ulaşım sorunlarına karşı ciddi şekilde kırılgan olmaya devam ettiklerini de sözlerine ekledi.