Bilindiği gibi ülkemizde emekli olmak için önce kadın ve erkek çalışanların prim sigorta sürelerini doldurmaları gerekmektedir. Ancak sadece prim süresini doldurmak yetmiyor. Çalışan kadın ve erkeğin prim süresini doldurduktan sonra emeklilik yaşını da beklemesi gerekmektedir. Hem emeklilik yaşın dolduran hemde prim süresini doldurmuş olanlar verecekleri dilekçe ile emekliye ayrılabilmektedir.

Ülkemizde pek çok kişi prim süresini doldurmasına rağmen yaşa takıldığından dolayı emekli olamamaktadır. Eskiden yaş olayı olmadığı için kolay bir şekilde emekli olunabilmekteydi. Hükümet bu konuda çalışmalara başladı ve erken emeklilik müjdesi geldi. Bundan sonra ki dönemlerde eğer çalışmalar başarılı olursa ve olumlu sonuçlanırsa erken emeklilik gelebilir. Sadece yüzde 5 az maaş ile çalışan kişiler emekli olabilir.

Erken Emeklilik Çalışmaları

Bilindiği gibi SSK'lı da emekli olabilmek için üç şart bulunmaktadır. Öncelikle kadının 20 yıl ve erkeğin 25 yıl çalışması gerekmektedir. Yine çalışanların toplam 5 bin prim gününü doldurmuş olması gerekiyor. 5 bin çalışma süresini doldurmayanlar emekli olamaz. Üçüncü emekli olma şartı ise kadınlarda 40 ile 58 ve erkeklerde ise 44 - 60 yaşında olması gerekmektedir. Çalışanlar kadrolarına göre çalışma yaşlarını doldurmadan emekli olamaz. Henüz erken emeklilik konusunda bir sonuç alınmış değil. Ancak hükümet çalışmalarında başarılı olursa erken emeklilik müjdesi verebilir ve yüzde 5 maaş kesintisi ile adaylar emekli olabilir.
Editör: TE Bilisim