Türkiye'de bugün itibari ile emeklilikte  yeni bir dönemin başlangıcı olacak.Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yürürlüğe girecek Yıllık Gelir Sigortası ile BES’te 10 yılını dolduran katılımcılar isterlerse toplu para yerine ömür boyu emeklilik maaşı alabilecek işte ayrıntılar.

Son 10 yılda ciddi büyüme kaydeden 2013 yılı başında devletin yüzde 25’lik doğrudan desteği ile büyük bir ivme kazanan Bireysel emeklilik Sistemi ( BES), yıllık gelir sigortası yönetmeliğinin 1 Ekim’de devreye girmesi ile yeni bir döneme daha adım atıyor.

TOPLU DA ALABİLECEK


2003 yılında başlayan BES’te 10 yılını dolduran katılımcılar yeni dönemde isterlerse toplu para yerine ömür boyu emeklilik maaşı alabilecek. 1 Nisan tarihinde yayınlanan ve 1 Ekim’de yürürlüğe girecek olan Yıllık Gelir Sigortası Yönetmeliği’yle sadece Bireysel Emeklilik Sistemi emeklileri değil, ayrıca birikmiş parasını değerlendirmek isteyen herkes ömür boyu maaş alma hakkına sahip olacak.
BES’ten emeklilik hakkı kazananlar birikimlerinin hepsini ya da bir kısmını Yıllık Gelir Sigortası’na yatırabilecek ve istedikleri süre içinde ve istedikleri miktarda maaş olarak alabilecekler. Yıllık Gelir Sigortası’na müracaat edenler birçok avantajdan yararlanabilecek.

Maaş tutarları enflasyona karşı korunurken, Yıllık Gelir Sigortası sigortalıyı uzun yaşam riskine karşı da koruyor. Sistemin 56 yaş altı ve üstü için ayrı seçenekler sunması, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olmak üzere farklı ödeme seçeneklerine sahip olması, vefat durumunda bir başkasına aktarılabilmesi gibi avantajlı seçenekleri sayesinde Yıllık Gelir Sigortası sektörün yeni atar damarı olacak gibi görünüyor.

6 MİLYONA DOĞRU GİDİYOR


BES son 10 yılda ciddi büyüdü. EGM verilerine göre, ağustos itibariyle katılımcı sayısı 5 milyon 683 bin 398 olarak gerçekleşirken, katılımcıların fon tutarı 39 milyar 64 milyon liraya, devlet katkısı ise 4 milyar 67 milyon liraya çıktı. Katkı payı tutarı ise 33 milyar 186 milyon lira olarak gerçekleşti. Yıllık gelir sigortası ile ömür boyu emeklilik imkanının sağlanmasını ‘eksik taş’ tamamlanıyor olarak yorumlayan sektörün önde gelen isimleri, söz konusu yeni ürünün sektöre bir hareketlilik getireceğini ve katılımcı sayısının artarak emeklilik- hayat şirketleri piyasasının artmasına olanak sağlayacağını tahmin ediyorlar.

UZMAN DESTEĞİ ALIN


Uzun yıllar  ABD de finansal danışman ve sigorta sektörünün içinde bulunan Çağatay Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Taner Çağatay konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çağatay, 1 Ekim ile birlikte içine girilecek dönemin önemine işaret ederek: Emeklilik Sisteminde birikimi olan katılımcılar aynı SGK sisteminde olduğu gibi birikimlerini  ömür boyu aylılık gelir olarak alacaklardır. Kısaca BES 'ten emekli olanlar emekliliğe hak kazandıkları anda dilerlerse paralarını toplu halde çekip değerlendirebilecekleri gibi ömür boyu aylık gelir olarak alabilme imkanına sahip olacaklardır.Bu dağıtım sürecinde tüketicinin mutlaka stratejisi ve finansal beklentileri olması gerekir. Birikimlerini alırken toplu olarak mı yoksa aylık gelir olarak mı alacaklarına karar verirken genel birikimlerinin miktarı ve yapmış olduğunuz diğer yatırımları gözönüne almaları gerekmektedir. Çünkü yapmış olduğunuz birikimi bir anda alırsanız belki kısa bir süre içerisinde haberiniz bile olmadan harcayarak bitirebilirsiniz. Bir Ekim 'de yürürlüğe girecek düzenleme ile devlet artık size bu imkanı sağlamaktadır.Dilerseniz artık paranızı ömür boyu aylık gelir olarak alabileceksiniz.  Şuan itibariyle bu düzenleme ile ilgili herhangi bir sigorta şirketi çalışmalarını tamamlayarak hazine müşteşarlığından onay almamış olmakla birlikte sigorta şirketleri yönetmelik çercevesinde kendi sunacakları planlar için Hazine müşteşarlığından onay alacaklardır.Ömür Boyu aylık gelir hesaplanırken tarife esaslarında ölüm tablosu (Montalite Tablosu) belirleyici olacaktır. Son olarak Tüketicilerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biriside uzun dönemde kendilerine finansal danışmanlık yapacak,  yüretim sürecinde ve emeklilikte doğru yönlendirebilecek profesyonellerle çalışmalarıdır.Emekliliğinizi etkileyecek Bu önemli konuda tüketicilerinde bilgilendirilerek bilinçlenmeleri gerekmektedir.Hürriyet