Emekli Vekillere Görülmemiş Zam

Meclis tatile girmeden önce Milletvekillerinin tüm özlük haklarının tek bir yasada toplanması için hazırlanan teklif yasalaştırılamamıştı. Ancak alınan bilgilere göre, emekli vekillerin tatil öncesi yüzü güldü. Çünkü Cumhurbaşkanı bütçesindeki yüzde 9.2'lik artış emekli milletvekillerinin maaşlarına zam olarak yansıdı. Bu maaş vekillerin bu güne kadar aldıkları en yüksek zam olarak da tarihe geçti.

TBMM tatile girmeden önce adeta giderayak yasalaşan torba tasarılarda milletvekillerinin haklarını korudu. Milletvekilleri ve yüksek bürokratların maaşlarının 1000 lira azalmasının önüne geçildi. Diğer yandan bütün kulis çalışmalarına rağmen Vekillere bazı yeni sosyal haklar getiren, içerisinde kırmızı pasaport olanağı ve protokol düzenlemeleri de bulunan teklif yasalaştırılamadı. Bu tekliften geri adım atılmasının altında yatan neden ise, "Meclis kapanırken yine kendileri için yasa çıkardılar haberleri yapılacak. Bunu seçim meydanlarında halka anlatamayız. Ekim’de bu düzenlemeyi yasalaştırırız.” Sözleri etkili oldu.

Meclis’in son hafta mesaisinde Milletvekilleri için olumlu sonuç doğuracak çalışmalar da yapılmadı değil. 2015 Bütçe Yasası'yla Cumhurbaşkanlığı bütçesine yapılan yüzde 9.2'lik artışın emekli milletvekillerine zam olarak yansıtılmasına karar verildi. Emekli milletvekili maaşlarının artışı Cumhurbaşkanlığı bütçesine endeksli bulunuyor. Emekli milletvekilleri bu güne kadar aldıkları en yüksek zammı aldı. Emekli milletvekilleri maaşlarındaki artış yüzde 45’e çıkmış oldu.

Editör: TE Bilisim