Emeklinin yüzü artık gülecek mi?Emekliye yeni maaş sistemi geliyor.Artık Emeklilerin maaş zamlarını belirleyen sistemin değişmesi masada.Şuan konuşulan formüllere göre;artık emekliye verilecek zam,oran ile değilde geçim durumuna veya tüm emeklilere toplu sözleşme şartlarına göre ortak bir yol bulunacak.


Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz hafta içi yaptığı açıklamalarda emeklilere seyyanen zam verileceğini, bununla da yetinilmeyip başka alanlarda da iyileştirmeler yapılacağını anlatmıştı.
Emeklilerin maaşlarındaki artış sisteminin değiştirileceği konuşuluyor. Mevcut duruma göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri her 6 ay da bir oluşan enflasyon miktarı kadar zam alıyor. Bu oran düşük olursa, emeklilerin zammı da düşük çıkıyor. memur emeklileri ise 2 yılda bir yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenen oranda zam alırken oluşan 6 aylık enflasyonu da fark olarak maaşlarında görüyor.

Üzerinde çalışılan sisteme göre ise emekliler için artık zam oranı olmayacak. Zamlar seyyanen belirlenecek. Böylece geçim durumuna göre ve ekonomideki gelişmelere göre emeklilerin maaşlarında iyileştirmeler yapılmış olacak. Bunun ilk ayağını ise 100 liralık seyyanen zam oluşturacak. Daha önce bin 100 liranın altında maaş alan SSK ve Bağ- Kur'lulara yapılan 100 liralık zam kalan emeklilere de verilecek. İkinci bir formül ise tüm emeklilerin maaş zamlarının ortak belirlenmesi. Böylece kurum ayrımı yapılmadan toplu sözleşmede emeklilerin tümü için zam belirlenecvek.

Bin 100 liranın altında maaş alanlara verilen ve 100 lirayı bulan seyyanen zamdan geçen dönemde dul yetim maaşı alanlar faydalanamadı. Zaten maaşları çok düşük olan bu vatandaşların umudu ise yeni dönemde. Kalan herkese yapılacak 100 liralık iyileşktirmenin dul yetim maaşı alanlara da yapılması bekleniyor. Vatandaşlar bu konuda ayrım yapılmaması gerektiğini belirtiyor. (TAKVİM)

Editör: TE Bilisim