Ekonominin canlanması Seçimlere Bağlı

Albaraka Türk Genel Müdürü Dr. Fahrettin Yahşi Gaziantep'te üçüncü kez gerçekleştirilen Albaraka KOBİ Buluşmaları toplantısında bir konuşma yaptı. Ekonominin seçimlerin ardından düzelmesini beklediklerini söyleyen Yahşi, Türkiye için yüzde 2,9’luk bir büyümenin yeterli olmadığını söyledi. Yahşi bu yıl dünya genelinde bir büyüme sorunu yaşandığını vurgulayarak, seçim döneminde ülkenin bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini ancak seçim sonrasında yatırımcıların daha rahat davranarak yatırımlarını arttıracaktır. Yani seçim sorununda ekonomi büyüyebilir dedi. KOBİ’lerin refahın büyümesinde remel olduğunu söyleyen Yahşi, Türkiye şirketlerinin yüzde 99’unun kobi olduğunu sözlerine ekledi. KOBİ’ler Türkiye’de istihdamın da yüzde 75’ini oluşturuyor. Yahşi, 2015'in ilk çeyreğinde ekonomik verilerin çok güçlü olmayacağının belli olduğunu dile getirerek, bunun kredi portföylerine etkisinin çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Yahşi, Bankacılık sektöründeki kâr marjlarının daraldığı bir dönemde NPL'de 1 puanlık bir artışın etkilerine dikkat etmek gerektiğinin altını çizerek, olası bir problem karşısında bankaların karşılık ayırması gerektiğini de sözlerine ekledi. Yahşi alınacak önlemlerin özkaynak kârlılığına etki yapacağını belirtti.

Dolarla ilgili görüşlerini de toplantıda dile getiren Yahşi, doların nerede istikrar bulacağının da önemli olduğunu söyledi. Herkes 2015 yılında doların çok güçlü olacağını biliyordu diyen Yahşi, fiyatların çok korkulacak seviyelerde olmadığını doların bu seyrinin normal olduğunu söyledi. Yahşi aynı zamanda doların yılın ikinci yarısında çok yükselmesini beklemediklerini de sözlerine ekledi.

Katılım bankacılığına da değinen Yahşi, son yıl hariç katılım bankacılığının her yıl iki katı büyüdüğüne dikkat çekti. Türkiye’de bu potansiyelin olduğunu söyleyen Yahşi, katılım Bankacılığının Türkiye’de de artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.  

Editör: TE Bilisim